Digidexo.com

Hva som kan forårsake leverkreft?

Leverkreft begynner i leveren, som er den største enkelt organ i kroppen. Det er også kjent som leverkreft. Leveren består av ulike typer celler, men leverceller, langt, utgjør størstedelen av leveren vev. På grunn av at de fleste av leverkreftformer kommer fra leverceller. Det er flere faktorer som kan forårsake leverkreft.

Hepatitt

Personer som har kroniske infeksjoner av enten hepatitt B eller hepatitt C har ofte en mye høyere risiko for å utvikle leverkreft. Hepatitt B er en leversykdom som resulterer fra HBV (hepatitt B) virus. Hepatitt C er en akutt lever sykdom som kommer fra HAV (hepatitt A) virus.

Alkohol

Mennesker som har misbrukt alkohol i lange perioder av gangen er også på et mye høyere risiko for å få leverkreft. Dette er fordi langvarig misbruk av alkohol kan føre til ødeleggelse av leveren, slik som arrdannelse. Denne tilstanden kalles skrumplever. Med skrumplever, tar arrvev plassen til sunt, normalt vev, og det deaktiverer mange av leverens viktige funksjoner.

Aflatoksin

Aflatoksin er en giftig sopp som vokser på matvarer som ikke er korrekt lagret. Den vokser ofte på nøtter og korn. Eksponeres for dette giftige stoffet blir ofte betraktet som en risikofaktor for å utvikle leverkreft. Fordi USA har mange forskrifter og regler om aflatoksin, er denne risikoen mer vanlig i andre land.

Schlerosing Kolangitt

Schlerosing cholangitis er en kronisk lever sykdom som skyldes betennelse og arrdannelse i leverens gallegangene. Denne tilstanden kan bidra til å forårsake leverkreft, så vel som cirrhose.

Hemokromatose

Hemokromatose er en arvelig sykdom. Det er en sykdom som medfører overdreven akkumulering av jern i kroppen. Denne sykdommen er en annen viktig risikofaktor og mulig årsak til leverkreft. Denne felles genetisk tilstand er ofte assosiert med forskjellige lever-relaterte tilstander, slik som cirrhose og leversvikt.