Digidexo.com

Risiko og Komplikasjoner av Bells parese

Bells parese er en tilstand som forårsaker nerve i ansiktet å bli hovne eller komprimert. Bells parese påvirker mer enn 40.000 mennesker i USA hvert år, ifølge Mayo Clinic. Tilstanden oppstår vanligvis mellom alderen 15 og 60, men det er hovedsakelig diagnostisert i de 40 eller eldre. Med tid og ofte ingen medisinsk behandling, klarner Bells parese vanligvis på egen hånd. De fleste mennesker gjenopprette fra symptomer på tilstanden i løpet av noen uker til seks måneder. Symptomene vil gjenta seg i omtrent 10 prosent av folk, sier Mayo Clinic, og noen vil ha symptomer resten av sitt liv.

Risiko

Folk er mest utsatt for Bells parese er de med svekket immunforsvar, for eksempel mennesker med hiv eller aids, eller de som er gravide eller har diabetes. En vanlig årsak til Bells parese er herpes simplex virus; andre vanlige virus knyttet til tilstanden inkluderer vannkopper, helvetesild og mononukleose, ifølge Mayo Clinic. Andre risikofaktorer som kan anspore utbruddet av Bells parese inkluderer en bakteriell infeksjon, som for eksempel Lyme sykdom eller tuberkulose; nevrologiske lidelser; skade i hodet eller ansiktet; svulster som presser på ansiktsnerven; og virus som influensa eller forkjølelse.

Komplikasjoner

Kortsiktige komplikasjoner av Bells parese er muskel lammelse på den ene siden av ansiktet som får den til å henge ned, tørre øyne, manglende evne til å blinke, hevelse i ansiktet, sikling, smerter i øret på den berørte side, forvrengt smak, rennende nese og problemer med å snakke og spise. I noen tilfeller, Bells parese årsaker bivirkninger som varer livet ut, blant annet produsere en unormal mengde tårer når ler, eller sikle på utilbørlig ganger, ifølge National Institutes of Health. Bells parese kan også føre til permanent ansikts disfiguration, som oppstår når musklene i ansiktet atrofi. Bells parese lider kan ha problemer med å smake. De kan også lider av hornhinnen sår og infeksjoner i øyet.

Betraktninger

Det medisinske miljøet har ingen måte å måle om noen vil utvikle Bells parese før utbruddet av tilstanden. Tester for å forutsi Bells parese eller dens komplikasjoner ikke eksisterer. Ifølge Mayo Clinic, kan symptomene noen ganger forveksles med et slag, en svulst eller en annen type infeksjon. Hvis en person mener hun kan være utsatt for tilstanden basert på en bestemt risikofaktor, bør hun snakke med legen sin.

Behandling

Mange ganger, de med Bells parese gjenopprette uten medisinsk behandling. Hvis legehjelp er nødvendig, kan en lege anbefaler en av flere medisiner, inkludert kortikosteroider eller antivirale midler. Fysioterapi kan bidra til å styrke ansiktsmusklene. I sjeldne tilfeller kan kirurgi lindre trykket på nerven som fører inn i ansiktet.

Time Frame

Komplikasjoner fra Bells parese fremgang raskt. Mange ganger, vil en person våkner opp og oppdager at han har utviklet Bells parese over natten. En kriblende leppe i morgen kan avansere til en full tilfelle av Bells parese av samme kveld. I andre tilfeller kan symptomene viser over et par dager. Bells parese komplikasjoner vil være mest alvorlig innen to til tre uker etter utbruddet. Mer enn halvparten av de med tilstanden vil komme innen seks uker, og 85 prosent vil komme i løpet av et år.