Digidexo.com

Stadier av aterosklerose

Åreforkalkning er oppbygging av kolesterol og andre fettstoffer på veggene i blodårene og påtar seg ansvaret for nesten alle hjerteinfarkt og slag. Denne tilstanden, kjent som USAs nummer én morder begynner i ung alder og utvikler seg gjennom hele livet som blodårene blir stivere med alderen og tykkere med dannelse av plakk.

Innledende stadier av aterosklerose

Aterosklerose begynner tidlig i livet med små, ufarlige striper av fett forming i aorta, men i midten og alderdom, blir det en betydelig faktor i forekomsten av hjerteinfarkt eller slag.

Progresjon av aterosklerose

Kolesterol og andre fettstoffer er stadig flyter gjennom blodet. De vanligvis passere gjennom harmløst med mindre blodkar er skadet, forårsaker dem til å bli klissete.

Skader på blodkar

Betennelse eller irritasjon av arterier forårsaket av røyking, høyt blodtrykk eller høyt kolesterolnivå forårsake fett og andre blodkomponenter for å danne plakk som pinne til blodårene.

Blokkering

Plakk dannelse bak blodårene vil føre til innsnevring av blodårer og langsom eller forstyrre blodstrømmen, nødvendig bypass kirurgi eller angioplastikk. Når biter av plakk bryte av, flyt de inn i de mindre arteriene og kan sette seg fast, noe som forårsaket en blokkering som resulterer i et hjerteinfarkt eller slag (se Ressurser).

Forebyggende tiltak

Regelmessig mosjon, røykeslutt og spise et sunt kosthold kan redusere de skadelige effektene av aterosklerose i alle aldre. Føderale retningslinjer anbefaler flertallet av fett forbrukes bør umettet, totalt 25 til 35 prosent av daglige kalorier.