Digidexo.com

Tidlige tegn på Crohns sykdom

Crohns sykdom er oppført som en inflammatorisk tarmsykdom (IBD). Denne sykdommen vil angripe forskjellige deler av tarmkanalen, og er vanligvis uhelbredelig. Det kan imidlertid gå inn i remisjon med riktig terapi. Det er anslått at over 1 million pasienter lider av Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, en annen form for IBD (se Ressurser).

Betraktninger

Det antas at Crohns sykdom har en tendens til å kjøre i familier, selv om et mønster som kommer ut fra dette forblir under studien. Så langt, 20 til 25 prosent av pasientene har mer enn ett familiemedlem med enten Crohns eller ulcerøs kolitt. Crohns sykdom rammer oftest unge voksne under 30 år; har det imidlertid blitt diagnostisert hos personer like gammel som 70.

Tidlige tegn

Tidlige tegn på sykdommen kan inkludere magesmerter, blødninger fra endetarmen, forstoppelse og diaré, leddsmerter og feber. Magesmerter etterfulgt av diaré vil vanligvis oppstå etter å ha spist et måltid. Trøtthet er også et tidlig symptom, sammen med anal sår, sprekker eller sprekker og hud koder. De fleste av de tidlige faresignaler kan bli feildiagnostisert som andre plager siden de tidlige tegnene er mye som andre forhold. Dette kan føre til en forsinkelse på en skikkelig diagnose.

Diagnose

Påvisning av Crohns sykdom er bestemt av en koloskopi, sigmoidoskopi, blodprøver og røntgen av mage-tarmkanalen. De mest effektive testene er koloskopi og sigmoidoskopi siden disse testene faktisk sette inn et lite kamera inn i endetarmen slik at legen kan se slimhinnen i tarmen. I løpet av disse testene, er biopsier ofte tatt av slimhinnen for en mer komplett test.

Behandling

Behandling av Crohns sykdom vil variere med individet og alvorlighetsgraden av sykdommen. Noen pasienter gjør det svært bra på anti-inflammatoriske legemidler som i sulfasalazin. Andre pasienter kan reagere bedre med kortikosteroider som prednison. Visse antibiotika brukes også for noen pasienter. Siden Crohns er kronisk og ingen kur er tilgjengelig på dette tidspunktet, i ekstreme tilfeller, er operasjonen som kreves for å fjerne den syke delen av tarmen.

Å leve med Crohns

Ledende et produktivt liv mens leve med Crohns sykdom er enda mer mulig i dag, og forskning pågår. Etter et medikament regime, riktig kosthold og kontrollere stress alle spille en viktig rolle i det daglige livet til pasienter som lider av Crohns sykdom. For mer informasjon om Crohns sykdom, se Resources.