Digidexo.com

Hvordan gjenkjenne symptomer på Huntingtons sykdom

Hvordan gjenkjenne symptomer på Huntingtons sykdom


Huntingtons sykdom er en sjelden, arvelig sykdom som fører til hjerneceller til å utarte og avfall bort. Overlevert fra en forelder til et avkom som lidelsen medfører krampaktig, ufrivillige bevegelser av hodet, armer og ben (kjent som "chorea"). Det kan også føre til problemer med å balansere og problemer med å spise og svelge. De kognitive og emosjonelle manifestasjoner av Huntingtons sykdom innbefatte personlighetsforandringer, sinne, depresjon, forvirring, hukommelsestap og demens. Sykdommen utvikler seg som regel sakte, men hos unge mennesker progresjon kan være raskere.

Bruksanvisning

Gjenkjenne subtile tegn og symptomer

•  Være på vakt for humørsvingninger og følelsesmessige symptomer. Personer med Huntingtons sykdom kan uttrykke blinker av sinne eller irritabilitet oftere. Normale endringer i humør er å forvente i noen, men beholde en logg over endringer i temperament som virker mer hyppig eller ukarakteristisk av din kjære ens personlighet. Skriv ned når de oppstår og hva, om noe, ser ut til å utløse dem.

Observer eventuelle nye eller økte vanskeligheter med å huske, absorberende fakta eller gjøre vanlige valg. Skriv ned detaljene for å dele med legen din, spesielt hvis disse endringene synes plutselig eller forekommer oftere.

Se for fysiske endringer, som for eksempel uvanlige ansikts tics eller griner. En person med Huntingtons sykdom kan også utvikle problemer med å holde balansen eller vandre. Erkjenne at plutselige klossethet, slippe ting eller har problemer med å fatte ting kan tyde Huntington's relaterte koordinering tap.

Hør for utydelig ord eller andre endringer i tale mønstre, for eksempel usikkerhet når du snakker. Dette er spesielt relevant når det ikke er levedyktig unnskyldning for tilsløring, slik som utmattelse eller rus.

Observer hvordan din kjære snur hodet. Hvis han trenger å snu hodet for å se på deg og kan ikke synes å justere blikket, kan dette være et symptom på Huntingtons sykdom.

Vær spesielt oppmerksom på symptomer som peker til vanskeligheter med å svelge. Dette kan omfatte motvilje mot å spise eller drikke, eller hoste eller kvelnings mens de spiser.

Tips og advarsler

  • Huntingtons sykdom rammer oftest middelaldrende mennesker, men hos unge mennesker lidelse kan etterligne Parkinsons sykdom, med muskelskjelvinger og stivhet.
  • Symptomene på Huntingtons sykdom kan være mild i starten, så det er viktig å anerkjenne dem tidlig slik at du kan oppsøke lege og få behandling med en gang.
  • Lage et notat hvis din kjære synes motløs eller uttrykker uvanlig tristhet. Depresjon kan følge Huntingtons sykdom.