Digidexo.com

Purine diett

Purine diett


Puriner finnes i alle celler i kroppen og gir kjemiske struktur for genene. Høy-protein matvarer som innmat, fisk og sjømat inneholder konsentrerte mengder av puriner. Puriner finnes også i alkohol, grønnsaker, belgfrukter og havremel. Når kroppen bryter ned puriner, urinsyre, noe som virker som en antioksidant, er dannet. Imidlertid kan for mye urinsyre fra kjøtt-og fiske puriner forårsaker gikt, en type artritt. Individer på en lav-purine diett må unngå kjøtt og fisk og bruke grønnsaker og bønner med puriner i moderasjon.

Puriner

Puriner brytes ned av kroppen til urinsyre, en viktig antioksidant som bidrar til å hindre skade på slimhinnen i våre blodkar. Nyrene er ansvarlig for å holde urinsyre ved normale nivåer, men nyre problemer kan føre til en opphopning av urinsyre. En overdreven opphopning av urinsyre til slutt blir til urinsyrekrystaller, som er avsatt i sener, ledd og organer, forårsaker gikt. Forskning ved HK Choi, som rapportert på whfoods.com, viser at forbruket av kjøtt og fisk inneholder purine kan øke ens risiko for å utvikle gikt. Puriner fra kjøtt og fisk utgjør en større risiko for gikt enn gjør plante puriner.

Gikt

Gikt er en type artritt karakterisert ved leddsmerter, spesielt i føtter og ben, som et resultat av overdreven urinsyre i leddene. Vanlige tegn og symptomer inkluderer feber, leddsmerter og hevelse eller stivhet i leddene. Personer med gikt er vanligvis foreskrevet kolkisin å hjelpe med smerte, hevelse og betennelse i leddene og er også bedt om å vedta en lav-purine diett. I mer alvorlige tilfeller kan ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) være foreskrevet, ifølge ADAM, Inc.

Kilder

Foods med høyest mengder puriner inkluderer ansjos, sardiner og innmat som hjerne, lever, boller og nyrer. Bacon, biff, bluefish, tunge, karpe, kylling, torsk, krabbe, and, gås, kveite, skinke, lam, hummer, østers, svinekjøtt, kanin, laks, sau, snapper, ørret, kalkun, tunfisk, kalv og vilt er også gode kilder til puriner. I tillegg er puriner også finnes i grønnsaker og belgfrukter som asparges, blomkål, kidneybønner, linser, limabønner, sopp, marineblå bønner, erter og spinat.

Diet

En lav-purine diett fokuserer på å unngå purin-rik mat som innmat, skalldyr, sauser, boullions og kyllingsuppe, og samtidig øke forbruket av meieriprodukter, noe som kan bidra til å redusere risikoen for gikt. Grønnsaker, bønner, havregryn og kjøtt som ikke er så høy i puriner (oksekjøtt, svinekjøtt, fjærfe) skal brukes i moderate mengder.