Digidexo.com

Definisjon av kalsium oksalat krystaller

Kalsium oksalat krystaller er små krystaller som dannes når kalsium og oksalat eller kalsium og fosfat kombineres i urin for å danne et uoppløselig kompleks, kalt en nyrestein, i blæren. Nyrestein, en av de vanligste urinveisproblemer hos mennesker, også kan plage hunder og katter. Ifølge National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse, dyr og mennesker inntar kalsium, oksalat og fosfat som en normal del av deres kosthold, og vanligvis den kjemiske sammensetningen av urinen holder disse krystallene fra forming. I mennesker og dyr som får nyrestein, forskjellige faktorer som endrer kjemiske balansen.

Årsaker til nyre steiner

Arv spiller en rolle i nyre stein formasjonen. Dette er spesielt tydelig i hunder og katter da enkelte raser viser mer av en tendens til å utvikle steiner enn andre, ifølge VeterinaryPartner.com. I personer, kosthold bidrar også til stein formasjon i de som har en genetisk tilbøyelighet til å utvikle steiner. Urinveisinfeksjoner, metabolske sykdommer, medisiner, enkelte typer kirurgi og visse nyresykdommer også bidra til stein utvikling, ifølge National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse. Stones laget av kalsium oksalat krystaller utvikle seg i sur urin, mens steiner laget av kalsiumfosfat utvikle seg i alkalisk urin.

Nyre Stone Symptomer

Ofte, nyrestein bli liten nok til å passere gjennom kroppen ubemerket. Når en stein blir for stor, men det skaper en skarp smerte og kramper som kroppen prøver å flytte den gjennom urinveiene. Oppkast, kvalme og blod i urinen kan følge med skarp smerte, ifølge National Kidney og Urologiske Sykdommer Information Clearinghouse. Katter og hunder viser tegn til nyrestein når de tisser ofte, i små mengder, og ikke i sine vanlige stedene, ifølge Dog Health Guide. De kan også kaste opp.

Utviklings Stones

Menn utvikler steiner oftere enn kvinner. Hos mennesker, ifølge National urologiske og Kidney Diseases Information Clearinghouse, forekomsten av nyrestein stige dramatisk som menn nå 40-årene og fortsetter å stige inn i deres 70-tallet. For kvinner, nyrestein forekomst topper i 50-årene. Når du har hatt mer enn en stein, har du en økt sjanse for å utvikle mer.

Nyrestein hos hund og katt

Hannhunder, som mannlige mennesker, har en mye større mottakelighet for å utvikle kalsium oksalat blæren steiner enn hunnene. Ifølge veterinær Dr. Wendy Brooks med VeterinaryPartner.com, rasene er mest sannsynlig å få disse nyre eller blære steiner er dvergschnauzere, Lhasa Apsos, Yorkshire terrier, miniatyr pudler, shih Tzus og Bichon frises. Katter kan danne flere forskjellige typer krystaller som skaper steiner; imidlertid, i henhold til Utah Veterinary Clinics hjemmeside, Himalayan katter er spesielt utsatt for nyrestein laget av kalsium oksalat krystaller.

Unngå nyrestein

I det siste, leger rådes folk som hadde en tendens til å utvikle steiner for å unngå kalsium-rik mat og meieriprodukter. Ifølge National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse, derimot, har nyere studier vist at disse matvarene kan faktisk bidra til å forhindre nyrestein. Dietter høy i animalske proteiner skape mer sur urin, noe som bidrar til utvikling av kalsium oksalat stener; så, minkende kjøtt, fisk og fjærkre i kosten anbefales. Drikker minst to liter vann om dagen utvanner urin og bidrar til å hindre stein formasjon, ifølge UroStoneCenter.com.