Digidexo.com

Livmorhalskreft Symptomer og behandling

Livmorhalskreft Symptomer og behandling


The National Cancer Institute spår at én av 145 kvinner vil utvikle livmorhalskreft i USA. Ifølge deres statistikk, ble over 11.000 nye tilfeller av livmorhalskreft diagnostisert i USA i 2008 sammen med nesten 4000 livmorhalskreftdødsfall. Dessverre, kan livmorhalskreft ikke demonstrere mange symptomer før den har kommet, men felles bruk av celleprøve har økt sjansene for at denne kreftformen vil bli fanget tidlig.

Om livmorhalskreft

Livmorhalskreft rammer vevet rundt livmorhalsen. Ifølge American Cancer Society, er livmorhalskreft mest vanlig hos middelaldrende afrikansk-amerikanske og spanske kvinner. The National Cancer Institute har funnet ut at infeksjon med en vanlig seksuelt overført sykdom, humant papillomavirus (HPV), er den største risikofaktor for livmorhalskreft. Statistikk publisert i Journal of American Medical Association viser at 26,8 prosent av kvinner i alderen 14 og 59 har dette viruset. Men legene er raske til å påpeke at HPV ikke vil føre til livmorhalskreft hos alle kvinner.

Symptomer

De tidlige stadier av livmorhalskreft vanligvis viser ingen merkbare symptomer. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan livmorhalskreft gi blødning eller spotting, tunge perioder, smerter og utflod, ifølge American Cancer Society. Livmorhalskreft er oftest oppdages under en kvinnes årlige celleprøve eksamen, der cellene blir penslet fra livmorhalsen og studert for noe unormalt. Som mange kreftformer, vil tidlig oppdagelse bedre prognose på lang sikt.

Tidlig behandling

Hvis livmorhalskreft er fanget tidlig, kan kirurgi være et behandlingsalternativ. Legen kan utføre cryosurgery eller laser kirurgi for å drepe kreftceller på livmorhalsen. I kryokirurgi, blir flytende nitrogen plasseres direkte på livmorhalsen for å fryse og drepe kreftcellene, mens laserkirurgi benytter en laserstråle for å brenne av kreftcellene fra livmorhalsen. Begge disse behandlingene brukes til å behandle stadium 0 livmorhalskreft. Kvinner med stadium 1A cervical cancer kan bli behandlet med en biopsi eller en hysterektomi, som involverer kirurgisk fjerning av livmoren og cervix.

Senere Treatment

Kvinner med mer avanserte cervical cancer vil vanligvis bli behandlet med en kombinasjon av stråling, kjemoterapi eller hysterektomi. Strålebehandling bruker potente røntgenbilder for å målrette mot kreftceller, og som kan tilføres eksternt eller internt. Ekstern strålebehandling lignende føles å motta et røntgenbilde, mens interne strålingsterapi plasserer radioaktivt materiale direkte på eller i nærheten av kreft områder av livmorhalsen. Avhengig av behandlingsplan, kan stråling gis i forbindelse med kjemoterapi, som kan injiseres eller i pilleform. Legen din vil bestemme den beste løpet av behandlingen, avhengig av alvorlighetsgraden av livmorhalskreft.

Forebygging

Dr. Eileen Dunne ved CDC har bestemt at inntil 70 prosent av livmorhalskrefttilfeller kan være forårsaket av to stammer av HPV. I 2006 godkjente FDA Gardasil - den første vaksinen som beskytter mot HPV og kan redusere satsene for livmorhalskreft. Den føderale regjeringen anbefaler at foreldre vaksinere sine døtre med Gardasil starter i en alder av 11. Vaksinen gis tre ganger over en periode på seks måneder, og mens det ikke vil gi full beskyttelse mot HPV eller livmorhalskreft, mener National Cancer Institute at dette vaksine har potensial til å redusere livmorhalskreftdødsfall med 60 prosent.