Digidexo.com

Hvordan sjekke for Moles på huden

Hvordan sjekke for Moles på huden


Føflekker er små brune, røde eller rosa flekker på kroppen din. Muldvarpene kan være selv med huden din, eller de kan være litt hevet opp fra huden din. Leger anbefaler rutinemessig sjekke deg selv for nye føflekker og holde styr på hva dine gamle føflekker se ut fordi hvis dine føflekker endrer farge eller størrelse kan de langsomt utvikle seg til kreft. Tidlig oppdagelse kan bidra til å forhindre hudkreft. Du bør fortelle legen din om noe som du merker som ser uvanlig.

Bruksanvisning

•  Søk i toppen av hodet for føflekker først. Bruk en kam på hodebunnen din og sjekke for å se om du kan føle noen nye føflekker eller støt på hodet. Kjøre fingrene langs baksiden av ørene og på tvers av halsen for å se om du har noen nye føflekker. Bruk et speil for å sjekke og se om noen av dine eksisterende føflekker har endret farge.

Sjekk nakke og skuldre for føflekker og også dine armer og fingre. Du bør ta en titt på føflekker du allerede har for å se om noen av dem har endret seg. Hvis de har endret notere det på en notatblokk eller et stykke papir.

Bruk to speil, ett foran den andre, for å se på ryggen din for å se om du har noen nye føflekker. Alternativt kan du spørre noen andre til å sjekke ryggen din hvis du ikke har to speil. Du kan også bruke speil for å se etter føflekker på brystene, magen og sidene.

Undersøk dine ben og føtter, og private områder. Ikke glem områder under armene, eller baken. Husk også å sjekke bak knærne og albuene.

Varsle legen din hvis du har nye føflekker, eller om noen av dine eksisterende føflekker har endret seg ved å slå rød og skorpete eller fått mye større. Du bør også fortelle legen din hvis du har en føflekk som er fitte eller blødning.

Tips og advarsler

  • Du bør se etter føflekker minst en gang i måneden.
  • Hvis du merker noen føflekker som har endret eller utviklet plutselig, er misfarget, blødning eller fitte umiddelbart ringe legen din.