Digidexo.com

Mat fordøyelsen

Fordøyelsen starter tidlig

Prosessen med fordøyelsen begynner kort før mat selv kommer inn i kroppen. Når noen lukter eller ser mat som virker deilig, antatt reaksjoner i hjernen føre til at munnen til å produsere ekstra spytt, eller "vann". Dette vanning av munnen hjelper forberede seg innkommende næring.

Fordøyelsen i munn og svelg

Når mat kommer inn i munnen, er det umiddelbart under begynnelsen faser av fordøyelsen. I de fleste tilfeller, er maten tygges før du forlater munnen; denne prosessen bruker en skjære, knusing og skjære bevegelse av tennene til å male mat i små, lett håndterbare biter. Når maten er revet fra hverandre, er det blandes med spytt, en væske som inneholder enzymene er spesielt utformet for å begynne å bryte ned visse matvarekomponenter. Den tungeskinnene mat frem og tilbake for den mest grundige tygging og blanding med spytt, ruller da maten til en liten kule kjent som en "bolus". Når maten er klar til å forlate munnen, presser tungen bolus mot baksiden og en reflekshandling midlertidig stenger luftveiene, vipper tungen oppover og sender bolus i spiserøret. En bølge av kraftige muskelsammentrekninger tvinge bolus nedover til den kommer i magen.

Magesekken er sentrum for Fordøyelse

Hoved organ i fordøyelsessystemet, er magesekken hvor mye av fordøyelses handlingen finner sted. Når bolus - eller mat, hvis det ble svelget hel - kommer inn i magen, er det møtt med en kaustisk blanding av enzymer, spytt, slim og saltsyre (HCl). Denne blandingen, som er kjent som magesaft, begynner å bryte ned den mat på et kjemisk nivå, og er meget effektiv. For å hjelpe til i prosessen, men sterke kontraksjoner av muskelveggen ofte kjerne mat og tilsett en mekanisk komponent til prosessen med å bryte mat fra hverandre. Mat generelt holder seg i magen for to til fire timer, etter som tiden er det en ugjenkjennelig lim med omtrent samme konsistens som en tykk milkshake. Som dette punktet er nådd, kontraksjoner av veggen i magesekken presse maten ut og inn i tynntarmen.

Tynntarmen Utfører flere funksjoner

Når den pastalignende mat kommer inn i tynntarmen, det er blandet med galle og andre kjemikalier som ytterligere bryte ned eventuelle gjenværende materiale på et molekylært nivå. Tynntarmen bruker kraftige muskelkontraksjoner, omtrent som de av spiserøret, for å presse det meste fordøyd mat gjennom lengden av tarmen, en prosess som kan ta så lenge som 24 timer. Som maten beveger seg langs, millioner av ørsmå hår som "fingre" som kalles villi suge næringsstoffer ut av maten og injisere dem inn i blodet. Sirkulasjonssystemet beveger næringsstoffer til cellene i kroppen, og deretter tar opp avfallsmaterialet og returnerer det til tarmen.

Tykktarmen er den siste komponenten

Etter mat har fullført sin trek gjennom tynntarmen er det, for alle praktiske formål, helt fordøyd. Tynntarmen tømmes eventuelle gjenværende, ufordøyelige partikler til tykktarmen, hvor avfallet fra både tynntarmen og sirkulasjonssystemet oppsamles. Tykktarmen er benyttet samme muskelsammentrekninger som brukes av tynntarmen og spiserøret for å skyve avfallet saken sammen, å gjenvinne eventuell gjenværende vann eller fuktighet, og den tømmes i tarmen, hvor den venter inntil det kan slippes ut på et passende tidspunkt.