Digidexo.com

Hvordan diagnostisere Pankreatitt

Hvordan diagnostisere Pankreatitt


Pankreatitt er en betennelse i bukspyttkjertelen som kjertelen forsøker å fordøye seg selv med sine egne enzymer. Den har en akutt og kronisk form som kan resultere i tap av kjertelen. Betennelsen fra pankreatitt kan lett spre seg gjennom retroperitonealrommet fordi bukspyttkjertelen ikke har en kapsel. Mer alvorlige former for denne sykdommen inkluderer ødematøst og nekrotiserende pankreatitt. Her er hvordan å diagnostisere pankreatitt.

Hvordan diagnostisere Pankreatitt

•  Observer den vanligste symptomet på akutt pankreatitt som smerte i midten av magesekken eller øvre høyre kvadrant som stråler til ryggen. Pasienten kan også oppleve kvalme og oppkast.

Ta pasientens historie og spørre om episoder av alkohol binges og biliær kolikk. Sjekk for siste invasive prosedyrer, spesielt endoskopi i bukspyttkjertelen og en familiehistorie med forhøyede triglyseridnivåer.

Gjennomføre en fysisk eksamen. Vanlige funn av pankreatitt inkluderer rask pust og puls, feber, mild gulsott og hypotensjon. Buken kan være øm og oppblåst med tarm lyder redusert eller fraværende.

Utfør rutinemessige laboratorieprøver. En hvite blodlegemer som er større enn 12 000 og en økning i antall segmenterte polymorfer er typisk for pankreatitt. Den blodglukose kan være forhøyet på grunn av skade på B-celler i bukspyttkjertelen.

Run computertomografi (CT) som den beste avbildningsteknikk for diagnostisering av pankreatitt. Den CT kan vise en forstørrelse av bukspyttkjertelen, et tåkete utseende som indikerer kjertel abnormitet og en eller flere isolerte områder av inflammasjon.