Digidexo.com

Low-Fat Vs. Low-carb diett

Med alle de nye trendene i kosten som kommer og går i løpet av årene, har ikke to dietter vært mer på kant med hverandre eller utløste mer kontrovers enn lav-fett og low-carb dietter. Denne artikkelen beskriver begge, inkludert fordeler og ulemper med hver, og sammenligner dem med common-sense ernæring.

The Low-Fat Diet

Den lav-fett diett ble først introdusert av Nathan Pritikin, en ingeniør, i 1950. Etter å ha blitt diagnostisert med hjertesykdom, bestemte han seg for å endre sin diett og utviklet en tilnærming til å spise som begrenset kosten fett inntak til mindre enn 10% av daglige kalorier. Ved 1970-tallet, hadde Pritikin dukket opp på 60 Minutes og ble snart et kjent navn.

Den Pritikin, eller lav-fett, legger diett vekt på hele korn, frukt og grønnsaker, med svært lite protein fra magre kilder. Meieriprodukter er begrenset til skummet melk og andre fettfrie produkter (for eksempel fettfrie dressinger og yoghurt). De fleste animalske fettstoffer og andre mettet fett som smør er utenfor grensene. Eggehviter er akseptable i små mengder (ikke mer enn to per dag), men hele egg og eggeplommer er forbudt.

Den ideelle fettfattig kosthold er også lav i kalorier og inneholder:

Fem eller flere porsjoner med hele korn og stivelsesholdige grønnsaker (ca 800 kalorier)
Fem porsjoner med friske grønnsaker (ca 125 kalorier)
Fire porsjoner med frisk frukt (ca 120 kalorier)
To porsjoner med nonfat kalsium rik mat per dag (opp til 200 kalorier)
* Ikke mer enn én porsjon (3-1 / 2 gram) av animalsk protein (mindre enn 100 kalorier)

Listen over kommer til mindre enn 1400 kalorier pr. Dette er ekstremt lav, selv for slanking standarder. Mens fettfattig kosthold vil hjelpe deg å gå ned i vekt, er dette på grunn av det meste til kalori begrensning. Mange finner det svært vanskelig å opprettholde denne metoden for å spise permanent. Tilhengerne av fettfattig diett hevder dette er mer i tråd med hvordan våre forfedre spiste, med fokus primært frukt og grønnsaker.

The Low Carb Diet

Tilfeldigvis, ble den lave carb diett populært omtrent samtidig som den lave fettinnhold. Den ble utviklet av en kardiolog, Dr. Robert Atkins. Han brukte denne metoden i utgangspunktet å hjelpe sine hjertepasienter som trengte å gå ned i vekt før under hjertekirurgi. Interessant, tilhengere av Atkins dietten gjøre det samme kravet at de lave fett Kosten gjør, at denne metoden er mer i tråd med hvordan våre forfedre spiste, med hovedfokus på proteinrike kjøtt, fisk, med liten eller ingen korn. Det bør bemerkes her at mennesker har dyrket korn for mat litt mer enn 8000 år. De fleste vitenskapsmann lærer at mennesker (Homo sapien) har vært på jorden for rundt 200.000 år. Hvis det er sant, så korn har vært en del av menneskets kosthold for mindre enn 5% av vår eksistens.

Den lave carb diett utelukker ikke karbohydrater helt, men legger vekt på proteiner og friske grønnsaker. The Atkins diett som publiseres opprinnelig også kalt for noen hele korn, inkludert hirse, en høy-protein korn. De nyere versjonene av lav carb diett gjør skillet mellom "gode" karbohydrater og "dårlige" karbohydrater. Den grunnleggende lav carb kosthold inneholder:

Alle kjøtt, fisk, egg og ost.
Friske grønnsaker
Utgangspunktet mindre enn 20 gram karbohydrater per dag (hovedsakelig fra grønnsaker), og til slutt mindre enn 100 gram karbohydrater per dag (som inkluderer noen hele korn og stivelsesholdige grønnsaker)

I den første fase av lav carb diett, er alle frukt, korn og sukker unngås. Etter to uker kan du sakte introdusere stivelsesholdige grønnsaker som saft og poteter, og til slutt en begrenset mengde hele korn. Behandlede sukker og bearbeidet korn bør unngås på ubestemt tid.

Det er ingen kalori telling med de fleste lav carb dietter. Den eneste telling gjort er at av karbohydrater, som er svært begrenset. Mens kalorier er mye høyere på den lave carb diett, de fleste fremdeles gå ned i vekt. Dette skyldes først og fremst ketose. Kroppen har to fremgangsmåter for å produsere energi: glykolyse, noe som utnytter glukose, og ketose, som benytter fettdepoter. Noen eksperter advarer om at menneskekroppen ikke ble gjort for å bo i en tilstand av ketose hele tiden, og at det kan være belastende på nyrene.

Mens det høye protein, er høyt fettinnhold av den lave carb diett mer satiating, noen fortsatt kreve dette kan være en vanskelig fremgangsmåte for å følge lang sikt. Vårt moderne kosthold er fylt med karbohydrater. Vi "bryte brød" sammen. Det ville være vanskelig å fjerne komplekse karbohydrater fra kosten på ubestemt tid.

Grunnleggende ernæring

Den menneskelige kroppen krever tre viktige komponenter, eller makronæringsstoffer, for å fungere skikkelig: karbohydrater, proteiner og fett. Noen diett, uansett hvor godt ment eller finjustert, som sterkt begrenser noen av disse makronæringsstoffer vil til slutt føre til mangel eller underernæring. Hver av disse komponentene kan bli brutt ned.

Karbohydrater

Karbohydrater kan deles inn i to kategorier, enkle og komplekse. Begge er brutt ned til glukose i fordøyelsessystemet, som deretter utnyttes til energiproduksjon. Med andre ord, karbohydrater gir oss energi. Enkle sukker absorberes raskt i blodet og gi en rask kilde til energi, men er brukt i omtrent en time. Komplekse karbohydrater ta lengre tid, omkring 4 timer for å fullstendig bryte ned, og derfor gi en mer effektiv energikilde.

Imidlertid er overflødig karbohydrater ikke bare eliminert fra kroppen. Hvis ubrukt, konverterer dem kroppen til fett som skal lagres for fremtidig bruk. Hvis skikkelig undersøkt, vil de fleste overvektige individer finne sine dietter er ikke høy på fett, men karbohydrater. De høyeste kalori kilder til karbohydrater er behandlet snacks, brus, godteri og desserter. Disse blir ofte referert til som "junk food" med god grunn. De gir lite næring, og de fleste kan ikke brenne alle kaloriene fra disse smakfulle godbiter som forbrukes på en gang.

Eksempler på enkle karbohydrater inkluderer frukt, sukker, honning, sirup, laktose (sukker som finnes i melk) og fruktose. Eksempler på komplekse karbohydrater inneholder stivelsesholdige grønnsaker som mais og poteter, og hele korn som hele hvete og brun ris. Hele korn og grønnsaker også gi kroppen med andre vitaminer og mineraler, deriblant visse B-vitaminer, vitaminene A, C og K, samt spormineraler som for eksempel kalsium og magnesium.

Proteiner

Proteiner er bygget opp av mindre komponenter kalles aminosyrer. De er byggesteinene i kroppen. Proteiner finnes i omtrent alle strukturen av kroppen, inkludert muskel, hud, organer og vev. Under fordøyelsen blir proteinene brytes ned til individuelle aminosyrer, som benyttes av legemet. Det er 8 essensielle aminosyrer, som betyr at de må skaffes fra proteinkilder i kosten, og det 12 ikke-essensielle aminosyrer, som betyr at de er produsert av kroppen.

Kilder til protein inkluderer kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter, belgfrukter (linser, bønner og soya), nøtter og frø. Spormengder kan finnes i korn og enkelte grønnsaker. Det er imidlertid bare soya-og dyrekilder inneholder alle essensielle aminosyrer. Strenge vegetarianere må være forsiktig med å kombinere de riktige plante kilder for å få et komplett protein. Dette kan oppnås ved å kombinere en hel korn og en belgfrukt, for eksempel, eller ved å inkludere soya i dietten.

En diett mangelfull i protein kan føre til muskelsvakhet, håravfall, tørr hud, anemi (jernmangel) og ødem. Mer alvorlige tilfeller av proteinmangel forårsaker sykdommer som Marasmus og Kwarshiorkor, som er vanlig i den tredje verden og områder av fattigdom. Foods høy i protein (som meieriprodukter, kjøtt og egg) gir også andre viktige næringsstoffer og vitaminer, som vitamin A, D og E, samt jern og spormineralet krom.

Fettstoffer

Kosten fett er kjent som lipider. Hver celle i kroppen inneholder lipider, og som sådan, fett er en essensiell del av dietten. Hjernen er mest fett. Fett er ansvarlig for produksjon og regulering av mange hormoner. Og, omtrent som karbohydrater, kan anvendes som drivstoff for kroppen. Ved mer enn to ganger den kaloriverdi av karbohydrater og proteiner, fettstoffer tilveiebringe en effektiv kilde for energi. De tar mye lengre tid til å bli brutt ned i fordøyelsessystemet, opptil 12 timer, og gir derfor en lengre, bærekraftig energiform.

Noen forvirre kolesterol med fett. Vær oppmerksom på, er kolesterol ikke fett! Kolesterol er et hormon som er gjennomført gjennom blodet av proteiner: high density lipo-proteiner og lav tetthet lipo-proteiner. Hver tjener en viktig funksjon i kroppen. Mens enkelte matvarer ikke inneholder kolesterol, er det også gjort i leveren. Den kolesterol i blodet er ikke nødvendigvis kolesterol som ble erholdt fra kostholdet. Fett er generelt kategorisert som mettet og umettet. Dette refererer til metning av hydrogenatomer i fettmolekyler. Med andre ord, er mettet fett mer tettpakket med hydrogen. Begge typer blir brukt av kroppen.

Lipider (fettstoffer) er viktige i reguleringen hormoner som kolesterol, serotonin, leptin (som forteller kroppen når man skal spise og når det er fornøyd) og adenopecton (involvert i både glukose og lipid metabolisme). I tillegg er fett som kreves for å oppta de fettløselige vitaminer: A, D, E og K, og er nødvendige for absorpsjon av visse spormineraler.

En diett som mangler tilstrekkelig fett vil føre til alvorlige helserisiko, hvorav noen er et resultat av manglende absorpsjon av fettløselige vitaminer og mineraler. Noen tegn på mangel på fett i kosten er hukommelsestap, mangel på konsentrasjon, depresjon, trøtthet og hormonelle ubalanser.

Noen eksempler på kosten fett er:

Animalsk fett, melkeprodukter, egg (mettet)
Smør (mettet)
Nøtter og frø (umettet)
Olivenolje (umettet)
Kokosolje (mettet)
Avocado (mettet)

De eneste fett som har entydig vist seg å være farlig eller at utgjøre en alvorlig helserisiko er trans-fett. Trans-fett er fett som har blitt endret på det molekylære nivå. Dette er vanligvis et resultat av ekstreme temperaturer og trykk, eller ved å tilsette hydrogen til en olje for å gjøre det mer stabilt (en prosess som kalles hydrogenering). Det er siste bevis på at selv knytter trans-fett til visse kreftformer. Trans-fettsyrer finnes i margarin, hydrogenert oljer som vegetabilsk olje og fett, samt mange snacks, kjeks, peanøttsmør og frityrstekt mat.

Fad dietter medføre sviktende

Mens kjepphest dietter som lavkarbo eller fettfattig kosthold kan hjelpe deg å miste vekt i utgangspunktet, de er ikke permanente, sunne metoder for å spise. Husk at mennesker krever tre viktige komponenter i kostholdet: karbohydrater, proteiner og fett. Enhver diett som sterkt begrenser er forbyr noen av disse makronæringsstoffer vil til slutt føre til kosttilskudd mangel og posere helserisiko. En seriøs studie av menneskets kosthold i løpet av de siste 200 000 årene vil vise at mennesker har overlevd på dyr og innfødte planter, nøtter og frø. Det var ikke før nylig at vi begynte å dyrke og behandling av korn til mat.

Hvis du er bekymret for helsen din eller trenger å gå ned i vekt, spise en mer "naturlig" diett, en som inkluderer proteiner (kjøtt, egg og / eller melkeprodukter, nøtter, frø og belgfrukter), karbohydrater (hele korn, grønnsaker, frukt, poteter) og fett (smør, naturlige oljer, nøtter og frø). Disse bør hver spises i moderate mengder. Unngå all bearbeidet mat, snacks (chips, cookies), sukkerholdige matvarer (godteri, brus) og spesielt mat med trans-fett.

Til slutt, for mye kan aldri sies for trening. Finn noen form for trening for å gjøre hver dag, og drikk rikelig med vann. En fornuftig og balansert kosthold sammen med moderat trening vil til slutt hjelpe deg å finne en sunn vekt som er riktig for deg. Din "diett" bør ikke være en midlertidig løsning, men en endring du kan leve med i en mannsalder.