Digidexo.com

RLS bivirkninger

Restless legs syndrome (RLS) er en nevrologisk tilstand som kjennetegnes av ubehagelige opplevelser i bena, vanligvis oppstår når den lidende er sliten eller hvile. De medisiner som er foreskrevet for RLS kan ha betydelige bivirkninger.

Dopaminagonister

Den primære gruppe medisiner foreskrevet for RLS kalles dopaminagonister. En dopaminagonist stimulerer reseptorer i hjernen som normalt ville svare til kroppens naturlig produsert dopamin. Disse stoffene har vist seg å ha en høy suksessrate for de med moderat til alvorlig RLS.

Risikoen ved dopaminagonister kan for noen pasienter, oppveier fordelene. Den vanligste av disse bivirkningene er kvalme og svimmelhet.

En mindre vanlig, men langt mer drastisk, bivirkning av dopaminagonister er tvangsmessig oppførsel. Dette manifesterer oftest som spilleavhengighet, selv om noen har opptrådt på ekstreme måter rundt sex eller spise, så vel. En studie ved Mayo Clinic 2005 inkluderte en kvinne med ingen historie med gambling som mistet mer enn hundre tusen dollar når hun gikk på en dopaminagonist. Disse bivirkningene kan ta ca ni måneder for å presentere seg selv.

Dopaminagonister er vellykket for de fleste av RLS lider, men også de som har hatt gode erfaringer med dem kan bli påvirket av en urovekkende trend. Dette er en prosess som kalles forstørrelse, hvori medisinen enten opphører å være effektiv, eller, for en tid, forårsaker symptomer å forverre.

Levodopa og karbidopa er i en litt annen klasse som heter dopamin forløpere. Risikoen for styrking er høyere med disse medikamenter.

Benzodiazepiner

Benzodiazepiner er psykoaktive medisiner som brukes til å behandle angst og søvnløshet, blant andre plager. De fungerer ved å trykke på sentralnervesystemet. De er foreskrevet i noen tilfeller for RLS pasienter, særlig de som lider av søvnproblemer som følge av tilstanden.

Benzodiazepiner forårsake søvnighet som ofte vedvarer inn i neste dag, og skaper en "Dazed" sensasjon. De kan også føre til betydelig nedgang i sexlysten, og kan øke risikoen for fall hos eldre pasienter. Denne klassen av narkotika har også en høy risiko for avhengighet; forsiktighet må utvises for å regulere doseringene.

Opioider

Opioider som oksykodon og kodein er tidvis foreskrevet der RLS pasienter opplever smerte. Disse kan gi bivirkninger som svimmelhet, kvalme og forstoppelse. Den største risikoen med opioider, er imidlertid avhengighet.

Antiepileptika

Neurontin og andre antiepileptika kan være nyttig for RLS pasienter som opplever krypende fornemmelser eller andre sterkt ubehagelige følelser i beina. Som andre RLS narkotika, kan disse forårsake svimmelhet og neste dag døsighet.

Iron Therapy

De fleste RLS lider nytte av å ta jerntilskudd for å øke nivåene av jern i kroppen. Dette skyldes at jern er nødvendig for utnyttelse av dopamin. I noen tilfeller kan øke jernnivåer eller lindrende anemi være alt som trengs for å fullstendig utrydde RLS symptomer. For andre, økende jern gir bare beskjeden lettelse.

Jerntilskudd vanligvis føre til forstoppelse. Mange leger anbefaler sammenkobling medisinen med en krakk mykner.