Digidexo.com

Gratis Medisinsk Informasjon og råd om genital warts

Genital warts, også kjent som condylomata acuminate, er en seksuelt overført sykdom (STD) som kan finnes i både menn og kvinner. Genital warts er kjødet eller grå-farget humper funnet i anal og genital området. Infeksjonen er forårsaket av humant papillomavirus, og det er svært smittsom. Disse vortene kan infisere alle i alle aldre, men de finnes oftest hos personer mellom 17 og 33.

Årsaker

Mer enn 100 forskjellige typer av humant papillomavirus er identifisert, og mer enn 40 av disse kan forårsake kjønnsvorter. Den vanlige vorter er ikke forårsaket av samme virus som en genital vorter. Micro skrubbsår er forårsaket under sex, og viruset penetrerer huden gjennom disse skrubbsår. Viruset kan inkuberes i cellene fra flere måneder til noen få år før det første utbrudd forekommer. De fleste vil ha kviser innen tre måneder etter eksponering. De som har sex med mange partnere eller ubeskyttet sex er mest utsatt for å pådra genital warts.

Symptomer

Det viktigste symptomet på genital warts er utseendet på en smell med ekstrem kløe og utflod. Vortene kan ikke skade, men de kan være irriterende avhengig av hvor de er plassert. Størrelsen av vorter kan være noen få millimeter til flere centimeter hvis det er flere i en klynge. I sjeldne tilfeller kan genital warts hindre urinåpningen og forårsake problemer. Disse vortene kan fjernes. Kvinner kan oppleve blødninger og kløe etter samleie. De fleste mennesker med genital warts har en historie med seksuelt overførbare sykdommer.

Behandlinger

Når warts har blitt identifisert, er det viktig ikke å røre eller klemme dem fordi de kan spre seg. Det er også viktig å hindre smitte til seksualpartnere. Kondomer kan hindre spredning av kjønnsvorter. Kryoterapi er en metode som fryser vortene slik at de dør og krympe før de forsvinner. Dette er vanligvis den første metoden for behandling fordi suksessraten er svært høy. Laserbehandling (dvs. fjerning med lasere) og electrodesiccation (dvs. fjerning med en elektrisk strøm) er metoder som brukes for å ødelegge vorter. Begge metodene er vanligvis svært dyrt og har lang healing ganger. Det er aktuell kremer som kan brukes til å behandle vorter. Efudex og Alferon N er kremer som kan være foreskrevet av lege. Bivirkninger er vanligvis svie og irritasjon. Disse kremer arbeide, men det er vanligvis en gjenopptreden av utbruddet. En annen fremgangsmåte med den høyeste suksessraten er kirurgi. Vorter er avskåret på kontoret, og ifølge eMedicine, kur priser er 63-91 prosent.