Digidexo.com

Hva du kan forvente etter kirurgi for Crohns sykdom

Hva du kan forvente etter kirurgi for Crohns sykdom


Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom som er preget av diaré, magesmerter og blod i avføringen. Kirurgi er nødvendig på et tidspunkt i 75 prosent av Crohns tilfeller. Hva du kan forvente etter operasjonen varierer avhengig av hva slags operasjon du har.

Strictureplasty

Ifølge Mayo Clinic, er strictureplasty en av de mest vanlige kirurgi som utføres på pasienter med Crohns sykdom. Strictureplasty skjer som utvidelse av enkelte deler av betente tarmen. Etter et kort sykehusopphold, vil livet ditt bli relativt normalt etter denne prosedyren, selv om du vil fortsette å ta medisiner for Crohns sykdom.

Reseksjon

I noen tilfeller, kirurger fjerne en del av tarmen. Denne type kirurgi kalles reseksjon og kan bringe flere år med lindring av symptomer. Sykehusopphold er vanligvis opp til en uke. En flytende diett er nødvendig for et par dager etterpå.

Kolektomi

Kirurger fjerne hele tykktarmen, eller tykktarmen, i en fremgangsmåte som kalles en kolektomi. De kobler endetarmen til tynntarmen, noe som gir relativt normal avføring etter utvinning. Sykehusopphold er en uke eller mindre, og du vil være på en flytende IV diett for et par dager.

Proctocolectomy

Kirurger utfører en proctocolectomy ved å fjerne både tykktarm og endetarm. Sykehusopphold varierer fra et par dager til to uker. Du må ha en ekstern bag kalt en stomi bag etter operasjonen. Du blir nødt til å endre det med jevne mellomrom, og det er slitt under klærne dine slik at andre ikke vil vite at du har det.

Tilbakefall av sykdommen

Den Crohns og kolitt Foundation of America rapporterer omtrent halvparten av alle voksne Crohns pasienter som gjennomgår kirurgi vil lide et tilbakefall innen fem år. Leger foreskrive medikamenter som immunomodulatorer eller 5-ASA midler for å redusere risikoen for tilbakefall.