Digidexo.com

Olje Spots og Psoriasis

Olje Spots og Psoriasis


"Olje spot" er et begrep som brukes for å beskrive gul-brun misfarging under negl som ofte ledsages av en annen spiker lidelse kalt onycholysis og er også ofte knyttet til hud uorden psoriasis.

Olje Spots

Det finnes en rekke årsaker til en gulaktig pigment å utvikle under neglen, en tilstand som kalles "oljeflekker." Det kan tyde på noe så enkelt som en vitamin mangel i kosten. Men det kan også være det første tegn på en soppinfeksjon eller til og med utbruddet av psoriasis, en genetisk hudsykdom.

Kosthold og Fungi

Huden under neglen kan bli misfarget på grunn av mangel på vitamin D og E. Dette kan enkelt behandles ved å ta en multivitamin og muligens en vitamin D supplement daglig. Hvis misfarging ikke forsvinner, kan det være på grunn av en soppinfeksjon under neglen. Dette vil også begynne å endre teksturen og formen av negler, som ofte gjør dem tykkere. Noen ganger medisiner kan være foreskrevet for å håndtere sopp, men noen ganger spikeren må fjernes. Hvis misfarging ikke skyldes en sopp, så kan det være forårsaket av psoriasis.

Psoriasis

Psoriasis er en vanlig hudlidelse som tørre, døde hudceller bygge opp i hevet, rødlig-rosa områder dekket med sølvfargede skjell. Det finnes ingen spesifikk alder når folk utvikle psoriasis, og legene vet ikke hva som forårsaker tilstanden. En teori er at det er en arvelig sykdom som er forårsaket av stress. Psoriasis er ikke ofte angripe fingrene, men det forårsaker onycholysis og oljeflekker. Det er ingen garantert kurer for psoriasis, men det finnes en rekke aktuelle kremer og behandlinger som kan hjelpe med symptomer.

Onycholysis

Onycholysis refererer til en fortykning og heving av neglen fra fingeren, noe som er ofte forårsaket av psoriasis. Fordi berørte spiker løsner fra neglesengen, det ofte raskt blir skadet og samler skitt. Hva synes å være gulning under neglen, eller oljeflekker, kan vise seg å bli spikeren i seg selv å snu gule før utvikle fullt onycholysis. Psoriasis kan også føre til fordypninger i neglen.

Behandling

Oljeflekker og onycholysis er vanskelig å behandle, noe som gjør forebygging den viktigste metoden for å håndtere dem. Noen ganger kan onycholysis forebygges ved regelmessig beskjæring og fuktighetsgivende neglene. Men hvis oljeflekker ikke blir forårsaket av en vitamin mangel eller en soppinfeksjon, bør det første kurset av handlingen være å snakke med en lege for å finne ut hvor langt tilstanden din kan være som forårsaker misfarging. Kun legen din kan da skjelne riktig behandling, om noen, for oljeflekker og onycholysis.