Digidexo.com

Hva påvirker TSH tester?

Den TSH test er en vanlig laboratorietest som brukes av leger for å kontrollere nivåene av thyroid-stimulerende hormon (TSH) i blodet. De TSH testresultatene er en viktig del av en omfattende diagnose for skjoldbrusk forhold. Testresultatene kan imidlertid bli påvirket av noen medisiner, stressende situasjoner eller andre sykdommer. Ved å være kunnskapsrik om disse påvirkningene, kan pasientene bedre forberede seg til TSH test og hjelpe leger å sikre at testresultatene er nøyaktige.

TSH Test

Som et diagnostisk verktøy, blir TSH test som brukes til å se etter tegn på en underactive skjoldbruskkjertelen (hypotyreose) og en overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose). Testen blir også brukt som en måte å overvåke hvordan kroppen reagerer på medisiner gitt for behandling eller skjoldbruskkjertelen som en oppfølging av strålebehandling eller kirurgi. Nyfødte som mistenkes å ha hypotyreose er vanligvis gitt en TSH test for å bekrefte denne diagnosen.

Medisiner

Flere medisiner kan påvirke resultatene av en test TSH. Kortikosteroider er medisiner som er svært lik kroppens naturlige hormoner og kan forårsake feil TSH testresultater. Merkenavn av kortikosteroider er Kortison, Deltasone og Celestone. Antipsykotiske medisiner som litium også påvirke TSH testresultater. Merkenavn inkludere Lithobid, Eskalith og Lithotabs. Heparin, et stoff som brukes som en blodet tynnere, også kan skape feil testresultater.

Tester eller behandlinger

Diagnostiske tester eller behandlinger, for eksempel røntgenbilder som inkluderer en jod fargestoff, påvirke TSH tester. Jod i skjoldbruskkjertelen samvirker med og påvirker dets evne til å produsere de T4 og T3 hormoner. Innføring av ekstra jod inn i kroppen kan føre til ugyldige TSH testresultater. I tillegg vil diagnostiske tester som bruker radioaktive stoffer påvirker en TSH test. Vær sikker på at legen din er oppmerksom på slike tester eller behandlinger nylig mottatt.

Psykologiske og Sykdom

Det endokrine systemet er følsomt for emosjonelle og fysisk stress. Alvorlig emosjonelt stress, spesielt når det er lang sikt, setter ekstra krav på det endokrine systemet og kan endre den normale produksjonen av kroppens hormoner. Faktorer som for eksempel mangel på skikkelig søvn, dårlig ernæring og kronisk, langvarig sykdom også påvirke hormonnivåer og innflytelse TSH testresultater.