Digidexo.com

Blood Test Marker for Crohns sykdom

Crohns sykdom er en form for inflammatorisk tarmsykdom (IBD), karakterisert ved inflammasjon, smerte og kramper i mage-tarmkanalen. Selv om det er ingen spesifikk blodprøve for definitive sykdom diagnose, kan enkelte funn tyder på sin tilstedeværelse.

Blodprøver

Leger kan ta blodprøver ved mistanke om tilfeller av Crohns basert på fysisk undersøkelse funn og tilstedeværelsen av åpenbare symptomer, ifølge American Academy of Family Physicians (aafp). Imidlertid blodtesting alene ikke kan verifisere tilstedeværelsen av sykdommen.

Blodprøve Funn

Den aafp siterer visse blodprøveresultater som kan tyde på Crohns sykdom, inkludert vitaminmangel, anemi (mangel på friske røde blodceller), økt indikatorer på betennelse og salt ubalanser.

Blod Antistoffer

Leger kan også bruke blodprøver for å påvise tilstedeværelse av visse antistoffer som skiller Crohns fra andre former for IBD, rapporterer Mayo Clinic. Men ikke alle personer med Crohns sykdom har disse antistoffene.

Ytterligere testing

Mayo Clinic siterer flere metoder for testing for Crohns sykdom, inkludert sigmoidoskopi (visuell undersøkelse av sigmoid colon), koloskopi (undersøkelse og prøvetaking av vev av hele tykktarmen), barium klyster og påvisning av blod i avføringen.

Betraktninger

Personer med Crohns-relaterte antistoffer i blodet kan faktisk ikke har Crohns sykdom, bemerker Mayo Clinic.