Digidexo.com

Hva er noen interessante fakta om Chicken Pox?

Hva er noen interessante fakta om Chicken Pox?


Den varicella-zoster virus forårsaker svært smittsom sykdom kjent som vannkopper. Mens vannkopper er vanligvis forbundet med barndommen, kan voksne også få vannkopper, spesielt hvis de aldri hatt sykdommen som barn eller hadde en spesielt mildt tilfelle. I tillegg kan varicella-zoster virus reaktivere hos voksne som tidligere inngåtte kopper, noe som resulterer i helvetesild. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), sykdommen hadde årlige sykluser før innføringen av vaksinen, og nådde en topp i løpet av våren.

Transmission

Vannkopper kan spre seg gjennom direkte kontakt med en infisert person, men direkte kontakt ikke er nødvendig å trekke seg sammen sykdommen. Fordi vannkopper er i luften, er det nok å bare være i samme rom med en infisert person, spesielt hvis den personen hoster eller nyser. Ifølge CDC, er vannkopper smittsomt fra to dager før utslettet utvikling til alle blemmer har scabbed over.

Symptomer

Vannkopper er preget av et kløende, blistery utslett som dekker hele kroppen. Det kan også føre til feber og tretthet. Utslettet kan omfatte så mange som 500 blemmer, og vil vanligvis vare fra fem til syv dager.

Prognose

Hos friske barn og unge voksne, er vannkopper vanligvis ikke alvorlig. Sykdommen er mer alvorlig hos voksne, som typisk kontrakt det fra sine barn. CDC rapporterer at før fremveksten av en vaksine, 100 til 150 mennesker døde hvert år som følge av vannkopper og ytterligere 10 500 mennesker ble innlagt på sykehus. Vannkopper infeksjon øker også sannsynligheten for andre alvorlige komplikasjoner, inkludert bakterielle infeksjoner og lungebetennelse.

Forebygging

I 2006 ble to doser vaksine anbefales for alle barn og voksne i høy-risiko, også de som aldri har kontrakt sykdommen eller som jobber i utdanning eller helsetjenester. Vaksinen er også anbefalt å hindre helvetesild hos voksne som tidligere kontrahert kopper. Selv om noen som er vaksinert fortsatt få vannkopper, symptomene er vanligvis mindre med et utslett på bare 50 eller så røde nupper.