Digidexo.com

Kan du kontrakt HPV muntlig?

Reklame i de siste årene har brakt oppmerksomhet til HPV, eller humant papillomavirus, og har knyttet det oftest med kvinner og livmorhalskreft. Sannheten er HPV kan påvirke noen. HPV er en seksuelt overført sykdom som kan påvirke både genital og oral regioner av kroppen, og symptomene kan være smertefullt.

Hva er HPV?

Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe av 100 eller flere virus som infiserer epidermis og slimhinner hos mennesker. Virusene får sitt navn fra den type vorte de kan produsere, kalt en papilloma, som er en ikke-kreftsvulst. Selv om det vorte kan være ikke-kreft, har HPV vært direkte knyttet til ikke bare kreft i livmorhalsen, penis og anal regioner av menn og kvinner, men er den største faktoren i den raske økningen i nyere diagnostisering av orale kreftformer.

Hvordan er Oral HPV inngått?

Oral HPV skjer i epitelcellene som finnes under overflaten av huden i munn og svelg. Oral HPV-infeksjon overføres primært gjennom oral sex, men kan også overføres via kyssing hvis infeksjon er til stede i en partner og åpne sår eller skader i huden er til stede i munningen av den annen. Infeksjon føres gjennom slimhinner, kroppsvæsker eller infiserte genital hud.

Hva er symptomene på Oral HPV?

HPV er unik ved at en infisert person kan gå helt symptomfrie, eller de kan ha en rekke forskjellige symptomer. Noen av symptomene forbundet med oral HPV inkludere blemmer, sår eller vorter, samt smerter, betennelse og hevelse. Blemmer og vorter kan vises på utsiden og innsiden av munnen samt tungen og halsen. Lesjoner er symptomatisk for oral HPV, og er sår i munnen som kan inneholde puss og har vært kjent for å blø hvis irritert. Smerter, betennelse og hevelse i munn og svelg kan også forekomme.

I tillegg til smertefulle symptomer, er oral HPV direkte knyttet til orofarynks kreft. Dette kreft påvirker den bløte ganen, undersiden av tungen og mandlene. Det er også knyttet til kreft i lepper, kinn, nese, spiserør og strupehodet.

I sjeldne tilfeller, er HPV ansvarlig for luft papillomatosis, som er et tilbakevendende luftveis sykdom hvor warts utvikle seg på strupehodet eller andre deler av luftveiene.

Hvordan er Oral HPV behandlet?

Det finnes ingen kur for HPV. Oral HPV kan oppstå og være symptomfrie, som immunsystemet kan bekjempe utbruddet vellykket. Utbrudd som resulterer i symptomer kan bli behandlet av en lege. Kreftformer fra oral HPV krever ofte kirurgi. Lesjoner blir ofte behandlet gjennom cryosurgery, som fryser infisert vev. Loop elektro Excision Procedure (LEEP) bruker en hot wire loop for å fjerne vev. Konvensjonell kirurgi kan også anvendes. I tilfeller av luftveis papillomatosis, kan gjentatte operasjoner være nødvendig, som vorter kan gjenta seg og kan potensielt hindre puste.

Slik unngår du at Oral HPV

Den eneste måten å hindre oral HPV er ved å avstå fra seksuell aktivitet. Hvis seksuelt aktiv, kan det treffes tiltak for å redusere eksponering for HPV. Begrense antall seksualpartnere reduserer sannsynligheten for smitte samt unngå kontakt med infisert hud.