Digidexo.com

Typer Kirurgisk Glue

Typer Kirurgisk Glue


Kirurgiske lim (også kalt kirurgiske tetningsmidler eller lim) brukes etter en operasjon eller traumatisk skade å binde sammen ekstern eller intern vev. Kirurgiske klebemidler kan brukes i forbindelse med eller som et alternativ til suturer og stifter; de bruker en kjemisk binding til å holde vevet sammen for helbredelse eller tjene som en barriere for å stoppe strømmen av kroppsfluider. De fem hovedtyper av kirurgiske lim er fibrinvevslim, cyanoakrylater, kollagen-baserte forbindelser, glutaraldehyd lim og hydrogeler.

Fibrinvevslim

Fibrinvevslim er en type kirurgisk lim avledet fra både mennesker og dyr (storfe) blodprodukter. Ingredienser i fibrintetningsmidlet samvirke under påføringen for å danne en blodpropp laget fra blod protein kalt fibrin. Fibrinforseglingsmaterialer er effektive for anvendelse i kardiovaskulær kirurgi, lungekirurgi og lukking av dural (en fibrøs membran som dekker hjernen og ryggmargen) og kan brukes til å lukke milt og lever flenger.

Cyanoakrylater

Cyanoakrylater er kirurgiske klebeforbindelser som brukes for å lukke topiske eller mindre alvorlige sår. De er ofte brukt for å lukke laparoskopiske inngrep og er mye sterkere enn fibrinvevslim og sting. Cyanoakrylater er vanntett, fleksibel og krever ingen dressing på såret. Dessverre er de ikke er bio-absorberbare og må begrenses til eksterne og midlertidige anvendelser.

Kollagen-baserte forbindelser

Kollagen-baserte forbindelser er kirurgiske klebemidler fremstilt fra bovint kollagen, bovint trombin eller human plasma. Kollagen-baserte forbindelser bistå med koagulering ved å levere fibrinogen til såret området, som bidrar til å kontrollere blødning. Kollagen-baserte lim er bio-absorberbare og egnet for kardiovaskulær kirurgi, men videre studier er nødvendig for å vurdere langsiktige risikoen.

Glutaraldehyd Lim

Glutaraldehyd lim er forbindelser bestående av bovint serumalbumin og et sterkt vevlim. De kan brukes i reparasjon av aorta disseksjoner å fylle i disseksjon området. Dette gir en sterk arterieveggen som bistår i aorta reparasjon. Glutaraldehyd obligasjoner raskt, tåler høye trykk og brukes primært for interne operasjoner. De langsiktige effekter fra eksponering til glutaraldehyd lim er ukjent.

Hydrogeler

Hydrogeler er syntetiske polyetylenglykol (PEG) polymerer som vanligvis anvendes i lungekirurgi og thorax på grunn av deres evne til å tette luftlekkasjer. Hydrogelene er bio-absorberbare og sterkere enn fibrinvevslim. De er også photoactivated, noe som betyr at silikonet sett med eksponering for lys, som kan være en ulempe i situasjoner der en pasient hemorrhaging.