Digidexo.com

Hva gjør D & C Stand for i svangerskapet?

D & C står for dilatasjon og utskrapning. Dilatasjon er et begrep som brukes for å åpne livmorhalsen. Det gjøres for å få tilgang til livmoren. Utskrapning er prøvetaking eller skraping av endometrium. Dilatasjon og utskrapning er en vanlig prosedyre utført av fødselsleger og gynekologer. Den brukes både for behandling og diagnostiske grunner.

Abort

Abort er vanlig i første trimester og er ikke alltid fullstendig, noe som betyr at kroppen ikke fordrive hele svangerskapet. Dette er potensielt en stor helserisiko som kan føre til infeksjon og relaterte symptomer, som feber, kraftige magesmerter og blødninger. Dilatasjon og utskrapning er nødvendig for å fjerne eventuell gjenværende av befruktning.

Fremgangsmåte: D & C

D & C kan utføres på poliklinisk basis på en klinikk eller som en innleggelse på sykehus kirurgisk rom. Pasient posisjonering er sånn av en celleprøve: pasienten ligger i ryggleie med føttene i stigbøylene. Et spekulum er satt inn for å holde vaginal kanalen åpen. Rods brukes til å utvide seg, eller åpne, livmorhalsen. En curette, en stang med et sirkulært ende er satt inn gjennom livmorhalsen, og som brukes for å oppnå en prøve av endometrium eller rense endometrial kanalen for rusk.

Komplikasjoner av en D & C

D & C er vanligvis en sikker prosedyre med minimal risiko. Komplikasjoner kan omfatte infeksjon eller perforasjon av livmorveggen. Magesmerter, feber og uvanlig eller kraftige blødninger kan være symptomer på infeksjon eller perforasjon. Voksninger eller arrvev, kan resultere under utvinning fra D & C. Sammenvoksninger kan føre til komplikasjoner med menstruasjon og fruktbarhet. D & C kan også svekke livmorhalsen, som kan være en risiko for graviditet skal oppstå.

Recovery etter D & C

Pasienter må vanligvis avstå fra vanlig aktivitet for de første par dagene etter D & C. I første omgang kan det være smertefullt kramper og noen blødninger. Kramper og blødninger bør redusere og kan vare i opptil to uker. Pasientene er på et høyere risiko for livmorinfeksjon for en kort periode etter D & C. Ingenting bør plasseres inn i skjeden og man bør avstå fra samleie inntil annet tilrådes av lege.

Annen bruk av D & C

Hvis unormal blødning oppstår eller endometriehyperplasi er diagnostisert, er D & C brukes til å hente prøver av livmorslimhinnen for å teste for diseasees som kreft. Dette er ofte gjort under hysterosonograms, en prosedyre som benytter ultralyd og saltvann injisert inn i endometriet for å finne polypper. Hvis endometrial svulster, som for eksempel polypper, er årsaken til unormal blødning, er D & C brukes til å fjerne vekster, og muligens hele Slimhinnen. Dette avlaster pasienten uregelmessig eller kraftig blødning.