Digidexo.com

Den analytiske forskjellene mellom isopropanol og etanol

Isopropanol og etanol er både alkoholer med forskjellige kjemiske strukturer. Isopropanol er også kjent som isopropylalkohol (IPA), mens etanol som er kjent som etylalkohol (EtOH). Siden de atomer som finnes i begge alkoholer er de samme, de har noen tilsvarende egenskaper, men som den kjemiske struktur er forskjellig, har de mange forskjellige egenskaper.

Kjemisk struktur

Isopropanol er litt større enn molekyl etanol. Isopropanol er C3H8O mens etanol er C2H6O. Det betyr at selv om begge inneholder de samme atomer - karbon, hydrogen og oksygen - deres egenskaper er forskjellige, basert på forskjellen i antall atomer.

Bruksområder

Både isopropanol og etanol har antiseptiske egenskaper. Selv om begge kan bli brukt for å behandle sår, er isopropanol mer effektiv som en hud antiseptisk rensemiddel. The Food and Drug Administration (FDA) funnet at etanol brukes i konsentrasjoner 60-95 prosent og isopropanol brukes i konsentrasjoner 70-91 prosent er trygt og effektivt for utarbeidelse av huden for kirurgi og for helsearbeidere vaske sine hender. Isopropanol er brukt som løsningsmiddel i et bredt spekter av applikasjoner, som for eksempel et belegg og fargestoff oppløsningsmiddel, en rengjøring og tørkemiddel og et løsningsmiddel i farmasøytiske produkter og kosmetikk. Isopropanol er ikke ment for menneskelig forbruk, mens etanol kan anvendes til menneskeføde hvis det er rent. Etanol fremstilles ved gjær anvendes i form av whisky, øl og vin. Etanol blir også brukt som en bil brennstoff, som er ren alkohol. For menneskelig forbruk, vanligvis 40 prosent alkohol og 60 prosent vann er blandet med den. Når den brukes som en bil drivstoff, det blir destillert å sørge for at det er svært ren. Det er også brukt som en biodiesel i belysning og varmesystemer.

Effekter

Isopropanol og etanol ha negative effekter hvis konsumert i høye doser, men isopropanol er omtrent dobbelt så giftig som etanol. Isopropanol oppviser symptomer på forbruket umiddelbart, i løpet av 30 minutter. Vanlige symptomer er oppkast, hodepine, smerter, diaré og mangel på koordinering. Det kan også føre til døden hvis tatt i store mengder. De negative effekter av etanol oppstå noen få timer etter inntak. Forbruket av etanol vanligvis ikke føre til koma og død som i tilfelle av isopropanol.

Rødsprit og isopropanol

Denaturert alkohol er en form for etanol. Siden ren etanol kan forbrukes, er denaturert alkohol gjort uegnet som drikkevann ved å legge til giftige og illesmakende kjemikalier. Vanligvis tilsatte kjemikalier inkluderer metanol, isopropanol eller bensin.

Rubbing alkohol er en form for isopropanol. Normalt er 70 prosent isopropanol og 30 prosent vann blandet for å danne isopropanol. Noen ganger er etanol tilsatt isopropanol brukes som isopropanol.