Digidexo.com

Full kneleddsplastikk

Mer enn 400.000 mennesker over hele verden har et kne leddprotesekirurgi hvert år. Gjennomsnittsalderen for de som gjennomgår denne prosedyren er 65 til 70, men det er ikke uvanlig at både eldre og yngre voksne å ha det. Forstå at 90 til 95 prosent av personer som har denne operasjonen opplevelsen betydelig forbedring i deres knesmerter og funksjon.

Betydning

Å ha total kneprotesekirurgi, også kalt total kne protesekirurgi, er en stor beslutning. Mens denne operasjonen har en god track record, bør det ikke foretas lett. Folk generelt har kirurgi for å løse leddgikt endringer i sine kneledd som enten forårsaker ødeleggende smerte eller en betydelig begrensning i sine daglige aktiviteter.

Forberedelse til kirurgi

I tillegg til lab tester for å verifisere din generelle helse, kan legen forskrive fysisk terapi eller et treningsprogram for å hjelpe deg med å forberede deg til operasjonen. Disse øvelsene er laget for å styrke musklene rundt kneet, noe som vil lette din post-op utvinning. Hvis du er overvektig, kan du prøve å miste noen få pounds. Overvekt kan ikke utelukke deg som kandidat for en kneoperasjon, men det kan gjøre kirurgi og post-op utvinning vanskeligere. Folk som er overvektige er mer utsatt for komplikasjoner etter operasjonen, for eksempel blodpropp og infeksjon.

Risiko

Alle operasjoner medfører risiko, men bare om lag 2 prosent av mennesker som har en kneoperasjon vil ha en alvorlig komplikasjon etter operasjonen. Disse inkluderer blodpropp, infeksjon, hjerneslag, hjerteinfarkt og nerveskader.

Hva skjer under operasjonen

Under en total kneoperasjon operasjon, fjerner ortoped den skadede bein og brusk fra lår og shin bein ved kneet, og erstatter dem med metall- og plastkomponenter. Noen ganger kirurgen vil rense ut på baksiden av patella, eller kneskålen, og plassere en plast "knapp" der, slik at patella kan gli mer fritt over skjøten.

Rehab på sykehuset

Rehab for din totale kneet arthroplasty begynner umiddelbart. En fysioterapeut vil ha deg begynne å gå med en gang, enten med en rullator eller krykker. Hun vil også instruere deg i øvelser for å hjelpe deg å gjenvinne styrke og bevegelsesutslag i kneet så raskt som mulig. Isposer eller kjøling pads vil bidra til å holde hevelsen ned kneet, og legen din kan du bruke en kontinuerlig passiv bevegelse (CPM) maskin for å hjelpe deg å opprettholde omfanget av bevegelse. Snakk med legen din om hvordan best å håndtere smerte, en viktig del av din utvinning.

Rehab Når du forlater sykehuset

Noen mennesker går til en dyktig sykepleier anlegget for en kort tid etter kneprotesekirurgi, men hvis du kan gå trygt med krykker eller rullator, og ha noen som kan bli med deg hele tiden, kan du trolig gå rett hjem. En fysioterapeut kan komme hjem til deg for å fortsette din rehabiliteringsprogram, eller du kan gå til en fysioterapi klinikk i din kommune. I begge tilfeller, legen og terapeuten samarbeide for å fremme din rehab program, herunder valg av riktig tid for deg å slutte å bruke krykker, øke aktiviteten og gjøre vann terapi eller bade. (Dusjer er vanligvis tillatt kort tid etter operasjonen, men soaking operasjonssåret området er vanligvis ikke tillatt i flere uker.) Etter din rehabiliteringsprogrammet vil være den korteste, sikreste rute tilbake til din daglige rutine og øke sjansen for at du vil være glad du valgte å ha kirurgi.