Digidexo.com

Typer bryst klumper

Finne et bryst klump kan være skremmende for enhver kvinne. Worst-case scenario er alltid brystkreft, men det finnes flere forskjellige typer av klumper som kan utvikle seg i en kvinnes bryst som er ufarlig, inkludert cyster, masser av fiber og godartede svulster. Mer enn 80 prosent av bryst klumper som er vevsprøve er godartet, men det er alltid en god idé å ha en klump sjekket ut.

Cyster

Bryst cyster er væskefylte blærer som vanligvis er på størrelse med en drue. Cyster er vanlig hos kvinner i 30- og 40-tallet, og slutter vanligvis vises etter menopause. De vanligvis føles som små, vannfylte ballonger, men noen ganger kan være vanskeligere og gummiaktig. Cyster krever vanligvis ingen behandling og forsvinner av seg selv.

Fibroadenomas

Fibroadenomas er solide, gummi svulster vanlige hos yngre kvinner i 20-årene og 30-årene. Svulstene er godartede og er den vanligste formen for brystkreft klump i pre-menopausale kvinner. De er enkle å kjenne igjen, fordi de beveger seg lett under huden ved berøring og er ikke smertefull. Det er ikke klart hva som forårsaker disse svulstene å danne.

Lipomas

Lipomas er saktevoksende, fet svulster som ligger mellom huden og muskelen under brystet. De vekster er vanlig hos middelaldrende og eldre kvinne, er myke og bevege seg under huden når de blir berørt. Lipomas vanligvis ikke krever noen behandling, men er noen ganger fjernes hvis de er smertefulle eller i en vanskelig spot.

Mastitt

Mastitt er en brystvev infeksjon som forårsaker smerte, hevelse og rødhet. Det forekommer oftest i brystene av kvinner som nettopp har født og ammer, og er forårsaket av bakterier som kommer inn i brystet gjennom et kutt i brystet eller brystvorten. Selv om det kan se alvorlig, mastitt vanligvis forsvinner raskt etter å ha blitt behandlet med antibiotika.

Maligne svulster

Mens de fleste bryst klumper er ufarlige, noen er ikke. Ondartede svulster i brystet kan variere i størrelse fra en liten ert til en golf ball og har en annen følelse enn andre bryst klumper. De er vanligvis vanskelig med ujevne kanter og klumper vanligvis ikke bevege seg når de blir berørt eller skyves på. Klumper av denne typen er ikke nødvendigvis brystkreft, men bør sjekkes ut av lege. Igjen, alltid ha klumper sjekket ut av lege dersom de ikke forsvinner etter noen uker. Og selv om det må vevsprøve, husk at de aller fleste klumper vise seg å være ikke-kreft.