Digidexo.com

Forskjellene mellom endotoksiner og eksotoksin

Forskjellene mellom endotoksiner og eksotoksin


Endotoksin og exotoxin funksjon som to klasser av toksin materiale produsert av bakterier og andre relaterte mikroorganismer. Disse molekylene er forskjellige i deres evne til å påvirke cellestrukturen og cellefunksjon. Giftstoffer er iboende fremmed for organismens kropp; immunsystemet produserer følgelig ulik respons på ulike endotoksiner og eksotoksiner.

Source

I motsetning til eksotoksiner, som utskilles av bakterier, endotoksiner er funnet i cellen. Endotoksiner, assosieres ofte med Gram-negative bakterier, og kan finnes innenfor den ytre membran. Disse giftstoffene ble oppdaget av forskere når de innså at Gram-negative bakterier selv var giftig. På den annen side er eksotoksiner utskilles i det omgivende medium av bakterier, sopp, alger og protozoer.

Struktur

Et vanlig eksempel på en endotoksin inneholder lipopolysakkarid (LPS), som finnes i den ytre membranen av gramnegative bakterier. Den lipid-delen av molekylet skaper den iboende toksisitet. Eksotoksiner er vanligvis proteiner som fungerer direkte med vertsceller for å generere en effekt. Disse strukturene kan bli utskilt av bakterier eller slippes ut i det omgivende medium gjennom cellelyse.

Mechanism

I motsetning til eksotoksiner, trenger endotoksiner ikke opptre gjennom et enzym, noe som resulterer i lavere nivåer potens og spesifisitet. Fordi endotoksiner er funnet strukturelt i den bakterielle ytre membran, er cellelyse den vanligste måten å frigjøre endotoksiner. Når frigjort, endotoksiner funksjon i umiddelbar nærhet med områder av bakteriell tilstedeværelse. Exotoxins bruke mellomledd enzymer for å stimulere til en rekke vertscelle svar; disse giftstoffene vanligvis angripe vev nettsteder.

Konsekvenser

Begge endotoksiner og eksotoksiner er til stede under bakterielle infeksjoner. Klinisk, endotoksiner forårsake alvorlig betennelse til noen forurenset vev. Inhalering av endotoksiner induserer feber og luftvei-sammen - er det imidlertid ingen antigenrespons. Eksotoksiner er noen av de mest potente gifter tilgjengelige, og kan få fatale konsekvenser. Fordi det er så mange forskjellige stammer av exotoxins, helsefare innlemme et mangfoldig spekter. Mest spesielt, flere exotoxins er så ødeleggende at de kan drepe verten, før sitt immunsystem kan slå tilbake.