Digidexo.com

Argumenter for og imot av Kobber iuds

Argumenter for og imot av Kobber iuds


Kobber spiral er en intern prevensjon enhet som ligner på bokstaven T i utseende, med to kobberspoler som slipper partikler inn i livmoren for å hindre graviditet. Dette er en form for prevensjon som ikke er ofte valgt av kvinner til tross for sin brukervennlighet og effektivitet. Det finnes bivirkninger ved å bruke denne spiralen, men disse er vanligvis forbigående og alvorlige helserisikoen er svært sjeldne.

Slik fungerer det

Denne type iud fungerer som et prevensjonsmiddel ved å slippe et minimalt nivå av kobber for å hindre befruktning. Når kobberpartikler slippes ut i livmoren, de har en negativ effekt på sjansene for unnfangelse finner sted ved å redusere sperm effektivitet i å befrukte et egg og hindre sædcellene fra å få tilgang egglederne som inneholder egg. Kobber endrer også livmorslimhinnen for å unngå egg fra implanteres.

Pros

Kobber spiral er en av de mer praktiske og langvarige former for prevensjon, som det kan være alene en gang satt inn i opptil 10 år. Dette i motsetning til andre metoder som p-piller, som kvinner må huske å ta hver dag. Den kobber spiral er også en ekstremt effektiv prevensjonsmiddel, med færre enn 1 prosent av kvinnene å bli gravid i de første 12 måneder for å bruke enheten. Selv om kobber spiralen, en gang satt inn, kan vare i opp til ti år, det har også fordelen av å være raskt reversible. Hvis en kvinne ønsker å bli gravid eller har noen bivirkninger fra enheten, dens virkninger slites av i løpet av få dager etter fjerning. Det er også hurtigvirkende som prevensjonsmetode, slik det er fullt ut effektivt mindre enn en uke etter innsetting. Kobberet iud ikke forårsaker de hormonelle baserte bivirkninger som er forbundet med progesteron IUDen.

Cons

Selv om kobber IUD er en praktisk prevensjonsmiddel når den er montert, er det mindre fordelaktig å oppnå, noe som krever en resept og klinisk innsetting. For å stoppe effekten, må fjernes også utføres i et klinisk miljø. Utflod og uregelmessige blødninger kan oppstå med denne enheten til ulike tider i menstruasjonssyklusen, og perioder kan være mer smertefullt. Denne spiralen er ikke egnet for kvinner med kobber allergi. Én ulempe er at kobber spiralen ikke beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Associated helserisiko

Selv om det bare er en meget liten risiko for å utvikle store komplikasjoner ved bruk av kobber IUD, de eksisterer. Risikoer inkluderer potensielle problemer for mor og foster hvis en kvinner ikke blir gravid mens en spiral er montert og ikke har den fjernet umiddelbart. Det er også sjansen for fruktbarhet blir redusert i sjeldne tilfelle av en kvinne å utvikle en infeksjon i hennes reproduktive organer gjennom å ha enheten montert. Den vanligste risiko forbundet med kobber spiral er enheten blir utvist inn i skjeden. Ifølge American Congress of Fødselsleger og Gynekologer, påvirker dette rundt 5 prosent av kvinnene som har enhet som er satt, og vanligvis oppstår i de første 12 månedene.