Digidexo.com

Årsaker til stive ledd

Betennelser i leddene er årsaken til leddstivhet og smerte. Stivhet kan skyldes autoimmune lidelser, inflammatorisk sykdom, bindevevssykdom og leddskade. Leddstivhet kan være mild eller alvorlig nok til å forstyrre daglige aktiviteter. Stivhet i leddene er et symptom på en underliggende medisinsk lidelse. Du bør oppsøke lege for å få en riktig diagnose.

Juvenile Revmatoid Artritt

Juvenil revmatoid artritt (JRA) er den vanligste årsaken til leddstivhet hos barn yngre enn 16 år. Det kan vare noen uker eller måneder eller vedvare i måneder eller år. Det finnes tre former for JRA: pauciarticular, polyartikulær og systemisk. Alle former for JRA forårsake leddstivhet, hevelse og smerte. Barn med JRA kan halte og synes det er vanskeligere å flytte på grunn av stivhet i leddene når de våkner opp om morgenen eller etter å ha våknet opp fra en lur. I de mer alvorlige former for JRA som påvirker mange ledd i kroppen, kan leddstivhet være til stede hele dagen.

Reiters syndrom

Reiters syndrom er en form for leddgikt som kalles reaktiv artritt. Det forekommer ofte som følge av en infeksjon som er seksuelt overførbare, eller en infeksjon i tarmen. Reiters syndrom kan medføre betennelse i leddene, øyne, mage-system, kjønnsorganer, urinveis og noen ganger organer. Leddstivhet vanligvis påvirker ankelen, håndleddet, kneet og foten på den ene side av kroppen. Betennelser og stivhet kan også oppstå i ryggraden, halebenet felles og leddene i fingre og tær. Angrep av Reiters syndrom vanligvis kommer og går og kan vare 3 til 6 måneder. I noen tilfeller kan det bli kronisk.

Sklerodermi

Sklerodermi er en tilstand som betyr hard hud. Det er en revmatisk og bindevevssykdom som kan påvirke ledd, organer, muskler, hud, sener og brusk. Det er to hovedtyper, lokalisert og systemisk sklerodermi. De er videre brutt ned i sub-typer. Diffus kutan sklerodermi er en sub-type systemisk sklerodermi. Symptomene inkluderer leddstivhet, hevelse og smerte.

Artrose

Artrose er nedbryting av brusk i leddene på grunn av aldring. Brusk er det som bidrar til å dempe leddene for å holde dem beveger seg jevnt. I alvorlige tilfeller av slitasjegikt, er det en fullstendig tap av brusk. Betennelsen fører til stivhet, hevelse og smerter i de berørte ledd.

Bursitt

Bursa er sekker fylt med væske som er funnet mellom muskler, bein, hud og sener. Disse sekker bidra til å redusere friksjon og rubbing mellom bein, sener og muskler som ligger nær leddene. Overforbruk og repeterende bevegelser kan føre til at bursa blir betent. Leddstivhet og smerter vanligvis påvirker albuer, skuldre eller hofter, men bursitt kan også påvirke knærne eller hæler.