Digidexo.com

Lung Cancer Disease

Lung Cancer Disease


Lungekreft er en forebygges sykdom. Ifølge Mayo Clinic, er røyking årsaken til nesten 90 prosent av lungekreftdiagnose og lungekreft er den ledende årsak til kreft dødsfall i USA Oddsen for å utvikle lungekreft vil øke jo mer du røyker. Passiv røyking og eksponering for asbest eller radon kan også øke sjansene for å utvikle sykdommen. Folk som røyker er opptil 20 ganger mer sannsynlig å dø av lungekreft eller utvikle sykdommen i forhold til de som ikke røyker.

Fakta

Longtime eksponering for røyking, for eksempel år med røyking eller mengden av sigaretter på en dag (mer enn en pakke), bidrar drastisk til sjansene for å utvikle lungekreft. Det var en gang generelt antatt at eksponering for passiv røyking utgjør ingen risiko for kreftutvikling. Ifølge Riks Surgeon General, inneholder også passiv røyking mer enn 50 typer kjemikalier som er kjent for å forårsake kreft. Det er også antatt at giftige kjemikalier er høyere i passiv røyking i forhold til røyk innånding av røykere. Passiv røyking kan også forårsake luftveisproblemer av lungen som tungpustethet, astma, hoste og åndenød.

Årsaker

Lungekreft utvikler i slimhinnen i lungene. Hos personer som utvikler lungekreft uten å ha røykt, kan den eksakte årsaken til kreft skyldes flere faktorer, blant annet familiens historie. Radongass og asbest eksponering kan også være faktorer. Hvis kreften ble forårsaket av røyking, kan cellene i slimhinnen i lungene blir alvorlig skadet. Som et resultat, vil utvikle seg endringer i lungevevet. Celler vil etterhvert bli unormale, og med økt eksponering disse cellene begynner å mutere og danne kreftceller.

Typer

Lungekreft er prioritert inn i to hovedkategorier. Småcellet lungekreft er en type kreft som ofte rammer storrøykere. Ifølge American Cancer Society, nesten 15 prosent av lungekrefttilfellene er liten celle. Småcellet lungekreft kan spre seg raskt gjennom kroppen selv før symptomene begynner å manifestere. Den andre typen lungekreft er kjent som ikke-småcellet lungekreft, som står for de resterende lungekrefttilfeller. Ikke-små-celle kan inneholde et bredt spekter av lunge cancer, for eksempel skvamøs cellekarsinom eller stor-celle-karsinom.

Symptomer

Symptomer på lungekreft vil begynne å vises når sykdommen er ganske avansert. Du kan ha en hoste som er alvorlig og vil ikke gå bort. Hvis du er en røyker, kan du merke en endring i hoste. Du kan hoste opp blod og åndenød. Andre symptomer kan være tungpustethet, brystsmerter og heshet.

Komplikasjoner

Lungekreft kan føre til alvorlige komplikasjoner. En tilstand som kalles pleuravæske kan oppstå. Dette er en tilstand der væske bygger seg opp i løpet av de plassene i brysthulen. Lungekreft kan også metastaserer til andre områder av kroppen som bein eller hjerne. Kreft som metastasizes kan forårsake symptomer som smerte, kvalme og hodepine. Ifølge Mayo Clinic, vil nesten tre av fem personer diagnostisert med sykdommen dør innen ett år. Hvis sykdommen oppdages tidlig, er sjansene for å overleve bedre.

Behandlinger

De fleste tilfeller av lungekreft blant annet enten strålebehandling eller cellegift for å drepe eventuelle kreftceller. Kirurgi kan utføres for å fjerne påvirkede lungevev og en liten margin på friskt vev som omgir kreftvev. Medikamentell behandling kan også være et alternativ. Medisiner som Avastin kan være foreskrevet for å målrette kreftceller og hindre nye celler fra forming. Behandlinger vil variere, avhengig av alvorlighetsgraden av kreft og pasientens generelle helse. Hvis du har fått en diagnose av lungekreft eller har en elsket en som lider av sykdommen, kan Lung Cancer Alliance hjelpe deg med støtte og mestringsstrategier.