Digidexo.com

Mulige årsaker til forhøyede leverenzymer

Mulige årsaker til forhøyede leverenzymer


En blodprøve for leverproblemer vil sjekke for leverenzymer i blodet. De enzymer som vanligvis så etter inkludere aspartataminotransferase (ASAT) og alaninaminotransferase (ALT). AST kan bli funnet i lever, muskel, hjerte, hjerne og nyre. ALT finnes først og fremst i leveren. Forhøyede nivåer av ASAT og / eller ALAT kan indikere muskelskader, skade på leveren eller leversykdom.

Hepatitt A, B eller C

Hepatitt er en virusinfeksjon i leveren din. Hepatitt A er den mest vanlige. Det er spredt gjennom avføringen til en smittet person. Uriktig håndvask kan spre sykdom, samt å spise rå østers eller ukokt muslinger. Symptomer er tretthet, kvalme, smerter på høyre side av magen under brystkassen, feber, ømme muskler og mangel på matlyst. Det går unna på egen hånd i to til tre måneder.

Alkoholfrie fatty leversykdom

Alkoholisk fettleversykdom kan til slutt føre til cirrhose i leveren, noe som er en vanlig årsak til leversvikt og behovet for en transplantasjon. Det kan behandles med insulin-sensibiliserende medisiner som Avandia, Actos og Glucophage. Kosthold og mosjon, noe som resulterer i vekttap, kan reversere den.

Fedme

Fedme kan føre til alkoholisk fettleversykdom.

Medisiner

Visse medisiner kan føre til forhøyede leverenzymer som paracetamol og naproxen, reseptbelagte medisiner for høyt kolesterol, anti-beslag medisiner, antibiotika og kardiovaskulære medisiner.

Mindre vanlige årsaker

Mindre vanlige årsaker til forhøyede enzymer er alkoholisk hepatitt, autoimmun hepatitt, skrumplever, cøliaki, cytomegalovirus infeksjon, leverkreft, hjerteinfarkt, dermatomyositt, galleblæren betennelse, Epstein-Barr Virus, mononukleose, muskeldystrofi, hemokromatose og hypotyreose.