Digidexo.com

Lupron & Stråling behandlinger for prostatakreft

Etter kreft i huden, er prostatakreft den ledende årsaken til kreft hos menn, ifølge Center for Disease Control and Prevention. The American Cancer Society rapporterer at hvert år mer enn 190.000 nye tilfeller av prostatakreft oppdages og at en av hver sjette menn utvikler sykdommen i løpet av sin levetid. Omtrent 27.000 mennesker dør av prostatakreft hvert år i USA. Med behandling, er de fem-års overlevelse for prostatakreft nesten 100 prosent som følge av effektive behandlinger som stråling og reseptbelagte medisiner Lupron.

Bakgrunn

Prostatakreft oppstår når celler inne i prostata begynner å vokse ukontrollert, som danner tumorer. Mens prostatakreft er vanligvis behandles, er det en risiko for at kreftceller vil spre seg utover prostata og forårsake sekundære kreft i andre områder. Det mannlige hormonet testosteron stimulerer handlingene til prostata og forverrer kreft, forårsaker den til å vokse og spre seg raskere.

Funksjon

Strålebehandling bruker radioaktiv energi til å målrette og ødelegge kreftceller i prostata. Det er to typer av strålebehandling: de med en ytre strålingskilde og brachyterapi, som bruker radioaktive frø for å levere stråling fra innenfor kroppen. Lupron er en injeksjon medisiner tilgjengelig med en resept fra lege. Når administreres, forstyrrer handlingene til LH eller leutinizing hormon, et stoff som bidrar til testosteron produksjonen i kroppen din Lupron. Dette fører til et fall i testosteronnivået i kroppen din, noe som bremse veksten og spredningen av prostatakreft.

Funksjoner

Legene har muligheten til å foreskrive stråling og Lupron for samtidig eller individuell bruk. Bruk begge terapier er mest vanlig for avanserte former for prostatakreft, ifølge Seattle Cancer Care Alliance. Ekstern stråling vanligvis foregår daglig eller annenhver dag i seks til åtte uker på poliklinisk basis, mens brachyterapi krever bare ett besøk for å ha frø implantert og muligens ett besøk for å få dem fjernet. Lupron injeksjoner administreres vanligvis noen få dagers mellomrom i en periode på tre til fire uker.

Bivirkninger og risiko

Omtrent 12 til 20 prosent av menn som mottar strålebehandling for prostatakreft utvikle urin bivirkninger, inkludert inkontinens eller lekkasje av urin og vanskeligheter med å opprettholde en jevn strøm av urin, ifølge Seattle Cancer Care Alliance. Disse bivirkningene er mest vanlig hos menn som hadde underliggende urinveisproblemer på grunn av prostataforstørrelse før behandling. Impotens er en annen mulige bivirkninger av prostatakreft stråling samt diaré, hemorroider, haster relatert til avføring og tretthet. Noen menn lider av permanent infertilitet etter prostata stråling, og mindre enn 1 prosent av mennene opplever skader på andre vev, for eksempel blæren og endetarmen, melder Seattle Cancer Care Alliance. De vanligste bivirkningene av Lupron er hetetokter, som oppstår i 55 prosent av menn som behandles med stoffet, melder RxList. Andre mulige bivirkninger av Lupron inkluderer feminine hevelse i brystvevet, svakhet, tretthet, tap av appetitt, forstoppelse, redusert testikkelstørrelse, impotens, smerter i kroppen, hodepine, søvnløshet og urin haster. Bruk av stoffet fører til kardiovaskulære bivirkninger i opptil 8 prosent av brukerne, som høyt blodtrykk, hjertesvikt og blodpropp, ifølge RxList.

Self-Care

En næringsrik diett og tilstrekkelig søvn bidrar til å begrense effekten av strålebehandling, ifølge American Cancer Society. Iført løstsittende klær bidrar til å redusere noe av hudirritasjon som kan oppstå under behandling. Hvis du utvikler bivirkninger fra Lupron, snakk med onkolog om metoder for å håndtere dem. Husk at de fleste bivirkningene av både strålebehandling og Lupron forsvinne eller avta og gradvis avta når behandlingen avsluttes.