Digidexo.com

Kan folk blir avhengige av datamaskiner?

Kan folk blir avhengige av datamaskiner?


Som databruk har økt drastisk i løpet av de siste to tiårene, har tilfeller av tvangsmessig bruk eller vanedannende atferd relatert til datamaskiner økt også. For noen mennesker, har databruk forverret en eksisterende avhengighet, for eksempel til gambling eller shopping. Blant unge i særdeleshet, har avhengighet til dataspill bli problematisk. Datamaskin avhengighet kan føre narkomane til å oppleve problemer med skolearbeidet eller jobb, forsømme sine relasjoner og føler irritabel mens ikke bruker datamaskinen, ifølge Harvard psykolog Dr. Maressa Hecht Orzack. I tillegg kan fysiske symptomer inkluderer carpal tunnel syndrom, migrene og forstyrret søvnmønster.

Avhengighet til dataspill

Avhengighet til dataspill er en av de mest diskuterte manifestasjoner av datamaskin avhengighet. En fersk "US News and World Report" artikkel uthevet forskning ved Iowa State University som finnes om lag ni prosent av barna viser en avhengighet til pengespill. I tillegg har forskning funnet at videospill avhengighet kan forverre eksisterende depressive tilstander. Men mens psykolog Mark Griffiths sier til BBC at videospill tilvenningen er alvorlig for et mindretall av mennesker, han også bemerket at de fleste spillere ikke viser vanedannende oppførsel.

Andre manifestasjoner av Computer Addiction

Utsiden av video spill avhengighet, kan andre manifestasjoner av datamaskin avhengighet inkluderer avhengighet til online shopping, online pornografi eller cyber relasjoner. Dr. David Greenfield ved Center of Internet Addiction notater til "New England Psykolog" at fordi Internett opererer på en "varierende forsterkning timeplan" og folk kan stadig finne nye, uventede stimuli, og tilbyr en attraksjon beslektet med en spilleautomat.

Dødsfall fra Computer Addiction

Som et ekstremt eksempel på farene ved datamaskinen avhengighet har media rapportert tilfeller der folk har dødd som et resultat av langvarig bruk av datamaskinen. I ett tilfelle, døde en sørkoreansk mann etter angivelig å spille dataspillet «Starcraft» for 50 timer med bare begrenset pauser. I et annet tilfelle i 2007, døde en kinesisk mann etter å spille spill på en internettkafé i tre dager i strekk.

Klassifisering Status

Mens det er klart at datamaskinen avhengighet har negativt påvirket mange individers liv, er det foreløpig ikke inkludert i American Psychiatric Association er "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders." Men eksperter som Dr. Jerald J. Block har tatt til orde for inkludering av nært beslektede lidelser som Internett-avhengighet i neste utgave av håndboken. Dr. Block påpeker at Internett-avhengighet, en undergruppe av datamaskin avhengighet, "er motstandsdyktig mot behandling, innebærer betydelig risiko, og har høye tilbakefallsrater."