Digidexo.com

Kan fargeblindhet oppdages før det er symptomer?

Fargeblindhet er en synshemming som hindrer evnen til å skille mellom visse farger. De potensielle farer og frustrasjoner fargeblindhet ofte tvinge bekymrede foreldre å oppdage funksjonshemming så snart som mulig. Før et barn har manifestert noen åpenbare symptomer på fargeblindhet, kan synsprøver brukes til å screene for sykdommen. Mens fargeblindhet er fortsatt uhelbredelig, påvisning hos småbarn kan foreldre forberede seg deretter.

Historie

Kjemikeren John Dalton er kreditert som den første mannen til vitenskapelig skrive om emnet av fargeblindhet. Hans funn bidratt til å bane vei for senere professorer og optikere for å utvikle tester for å påvise sykdommen. Dr. Shinobu Ishihara, en japansk professor ved Universitetet i Tokyo, utviklet en av de første allment aksepterte tester for fargeblindhet. Dessverre, testen var bare i stand til kresne dersom pasienten var blind for rødt og grønt. Til slutt ble det tester for fargeblindhet utvidet til å oppdage alle former av tilstanden. Noen av de tester som faller mer direkte mot barn, slik at tidlig påvisning.

Betydning

For det meste, ikke fargeblindhet ikke hemme en normal livsstil. Men i situasjoner der upåklagelig fargegjenkjenning er en absolutt nødvendighet, blir fargeblindhet et problem. Noen yrker automatisk diskvalifisere søkere som lider av fargeblindhet. For eksempel er fargeblinde piloter begrenset fra nattflyging og er derfor ikke tillatt flyselskapet sysselsetting. I tillegg kan kjøre en bil vise seg farlig eller vanskelig for en farge blind person. Manglende evne til å skille fargene i et lyskryss presenterer en åpenbar trafikkfarlig. Imidlertid kan mange fargeblinde mennesker skille mellom nyanser selv om de ikke kan oppfatte dem som normalt.

Identifikasjon

Fargeblindhet kan oppdages før symptomene har kommet frem eller bli bekreftet etter utbruddet av visjon problemer. Den Ishihara Color Test består av et antall plater som er fylt med et utvalg av tilfeldige punkter. Velg prikker er skyggelagt en annen farge enn resten, danner et nummer. Til en fargeblind person, vil det skraverte tallet være usynlig. Siden en pjokk er sannsynligvis kjent med tall, er andre tester vanligvis administrert på små barn. Slike tester som Farnsworth D-15 testsamtale for en spesialisert arrangement av farger, mens andre tester krever pasienten å matche fargene. Fargeblindhet kan også bli spådd før fødselen. Fordi fargeblindhet er ofte en arvelig tilstand, kan sjansene for genetisk predisposisjon være nøyaktig spådde. Fargeblindhet er en recessiv egenskap bæres av X-kromosomet. Hvis en persons arvelig historie tilsier at fargen blind-genet finnes på alle sine X-kromosomet (ene for en mann, to for et hunn), kan det bekreftes at de vil være fargeblinde.

Typer

Mens det er mange former for fargeblindhet, stammer hver type fra enten kjøpt eller arvet årsaker. Fargeblindhet kan skaffes fra skade påført ved øyet eller hjernen. Mer typisk er fargeblindhet arvet og tar form av monochromacy, dichromacy eller unormal trichromacy. Monochomacy foreligger når det er fullstendig fargeblindhet --- verden er sett i forskjellige nyanser av grått. På den annen side, dichromacy og trichomacy påvirke evnen til å oppfatte rød-grønn eller blå-gul.

Forebygging / løsning

Mens arvet fargeblindhet ikke kan forebygges, hjelper tidlig deteksjon foreldre og deres barn ta proaktivt situasjonen. Lærere kan bli varslet om et barns fargeblindhet og ta riktige tiltak. Dette kan omfatte bruk av kritt som er godt synlig mot en tavle bakgrunn. Gir markører og fargestifter som vises tydelig på papir er også viktig.