Digidexo.com

Hva er farene ved et dårlig kosthold?

Hva er farene ved et dårlig kosthold?


En godt balansert kosthold er viktig for å opprettholde en sunn kropp. En gunstig daglige kosthold inneholder moderate mengder matvarer fra seks forskjellige grupper: kjøtt, meieriprodukter, korn, grønnsaker, oljer og frukt. Når en individuell forbruker en ubalansert mengde av et bestemt stoff, slik som fett, kan det føre til skadelige bivirkninger i kroppen.

Høy Protien dietter

Protein er en integrert substans for alle celler i kroppen. Det er den viktigste komponenten av hår og negler, bistår i vev reparasjon, og er viktig i etableringen av muskler. Siden kroppen ikke lagrer protein, krever det en daglig tilførsel for å fungere riktig. For mye protein kan føre til en negativ reaksjon. Hvis proteinet i en persons kosthold utgjør mer enn 30 prosent av hennes kaloriinntak, er hun i fare for ketose. Ketoner er molekyler som dannes når kroppen bryter ned fett. Nyrene øke i funksjon, å kvitte kroppen av ketoner, men også frigjør vann ved en for stor hastighet. Denne prosessen kan føre til dehydrering og tap av kalsium i bensubstansen og muskelmasse. Ytterligere bivirkninger er badekaret pust, svimmelhet og stress på hjertet. En sunn mengde protein i en persons kosthold er 15 prosent av sitt daglige kaloriinntak.

Høy fett dietter

Fett gir energi for en sunn kropp. Et kosthold som inneholder for mye fett plasserer en person i fare for fedme, hjertesykdommer og visse typer kreft. Fett bør utgjøre ca 20 til 35 prosent av en persons daglige kaloriinntak. De tre typer fett er mettet, umettet og transfett. Mettede fettsyrer er vanligvis fast ved romtemperatur, og de er de primære fett som er ansvarlige for økte blodkolesterol og en forhøyet risiko for hjertesykdom. Umettede fettsyrer, normalt flytende ved romtemperatur, senker blodkolesterol når de blir brukt i stedet for mettet fett. Trans fett er skapt gjennom hydrogenering, prosessen som endrer flytende umettet fett til solide høyere mettet fett. Transfett kan øke low-density lipoprotein kolesterol (LDL), anses det dårlige kolesterolet. De kan også lavere high-density lipoprotein (HDL), det gode kolesterolet, da byttet ut med umettet fett. Alle typer fett kan føre til vektøkning når forbrukes i store mengder.

Svært lav-fett diett

Akkurat som dietter høy i fett stede helsemessige komplikasjoner, dietter som sterkt begrenser, eller eliminere fett helt, kan også skade en persons helse. Svært lav fett dietter kan føre til fertilitetsproblemer og et hormon ubalanse hos kvinner. De kan også redusere kroppens evne til å forebygge hjertesykdom og visse krefttyper, hindre kroppens evne til å absorbere fettløselige vitaminer og nedre HDL-kolesterol. En diett er svært lav i fett når 0-19 prosent av en persons daglige kaloriinntak er fett.

Lav-karbohydrat dietter

Low-carb dietter produsere vekttap gjennom å redusere kalorier og vann vekttap. De på low-carb dietter også spise mindre mat som et resultat av mett raskere fra å konsumere mat med høyt protein og fett. Farene forbundet med en lav-carb diett inkluderer en økt risiko for visse typer kreft og hjertesykdommer fra å konsumere mat med høyt fett og kolesterol. Gastrointestinale tilstander, som for eksempel forstoppelse, kan utvikle seg fra en mangel på fiber når frukt og grønnsaker er begrenset. Ketose kan også utvikle seg i løpet dietter som er lav-carb.