Digidexo.com

Bivirkninger av vekttap

I USA er fedme en ledende årsak til dødelighet, uførhet og stigende helsekostnader. Men mange bivirkninger, både positive og negative, følge vekttap. På grunn av risiko for negative bivirkninger, er det viktig for en å være godt utdannet på ernæring og trening før du starter en vekt-tap programmet.

Positive bivirkninger

Den mest signifikante bivirkning av vekttap er redusert risiko for sykdom. Ifølge Obesity Society (obesity.org), 90 prosent av type 2 diabetes pasienter er overvektige på grunn av kroppen sin som ikke klarer å riktig kontrollere blodsukkeret ved å bruke insulin. Risikoen for visse kreftformer synker også med vekttap, inkludert nyre, endometrial, colorectal, galleblæren, skjoldbruskkjertelen og postmenopausale brystkrefttilfeller (se referanse 1).

Økt energi er en vanlig bivirkning av vekttap. Med noen øvelse regime, erstatter ett fett med muskler. Du føler deg sterkere og lettere. Dagligdagse oppgaver som tidligere krevde store mengder energi bli lettere. I tillegg, fordi muskelcellene forbrenner mer kalorier enn fettceller, vil de som trener brenne flere kalorier i løpet av dagen, selv mens kroppene deres er i ro (se Referanse 2).

Vekttap fører ofte til økt selvfølelse nivåer, spesielt hos barn. Barn som er overvektige er også mer sannsynlig å bli overvektige som voksne. Både barn og voksne kan bedre fokusere på sine sterke sider og positive egenskaper når de ikke er konstant bekymre deg for vektproblemer (se Reference 3).

The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) rapporterer at vekttap hos kvinner kan føre til en sunnere graviditet. Spedbarn av overvektige mødre oftere krever opptak til nyfødtintensivavdelinger, melder AJCN. Overvektige kvinner som føder er høy risiko for keisersnitt leveranser. Kvinner med normal vekt har i gjennomsnitt en lavere kostnad av prenatal og barselomsorg.

Negative bivirkninger

En av de vanligste negative bivirkninger er spiseforstyrrelser (spesielt hos kvinner), som vekttap kan bli obsessive og fortsette også etter at man har nådd en sunn vekt. Hvis for få kalorier er fortært, kan en person bli kronisk trøtt og erfaring håravfall og svimmelhet. Flere alvorlige bivirkninger av spiseforstyrrelser inkluderer uttømming av viktige næringsstoffer, stemningslidelser, sykehusinnleggelse eller død.

Strekkmerker og løs hud er en negativ bivirkning av vekttap. The American Society for Aesthetic Plastic Surgery rapporterer at store mengder vekttap kan gi mage huden blir slapp, som krever kirurgiske prosedyrer som mageplastikk (å stramme svekket hud musklene i magen). Strekkmerker kan også vises under og etter vekttap.

Advarsler

Mens det er både positive og negative bivirkninger av vekttap, er det viktig for folk å følge et sunt kosthold og treningsprogram, avstå fra kjepphest dietter og urealistiske forventninger. Rapid vekttap kan føre til mer skade enn godt, som en stoffskifte vil svekke seg over tid. Man vil sannsynligvis få tilbake vekten like fort som det var tapt.