Digidexo.com

IBS symptomer og årsaker

IBS symptomer og årsaker


Irritabel tarm syndrom (IBS) er en smertefull gastrointestinal lidelse som rammer én av fem personer i USA, ifølge National Digestive Diseases Information Clearinghouse. Selv om IBS kan være svært smertefullt, betyr det ikke permanent skade tarmen og kan styres med en kombinasjon av medisiner og endringer i kosthold og livsstil.

Årsaker

Musklene i tarmen vegger flytte mat gjennom fordøyelseskanalen ved vekselvis kontrahering og avslappende. Hvis du har IBS, kan riene være sterkere eller vare lenger, tvinge maten gjennom tarmen for raskt. I andre tilfeller tar maten lenger enn nødvendig for å reise gjennom tarmen. Forskere tror at kvinnelige hormoner kan spille en rolle i IBS, som sykdommen forekommer oftest hos kvinner, som starter før 35 år i 50 prosent av alle tilfeller. Endringer i nervene som styrer sammentrekninger i tarmen kan også være ansvarlig.

Symptomer

Symptomer på IBS inkludere magekramper, smerte eller oppblåsthet. Hvis maten passerer for fort gjennom tarmen og tarmen, vil du legge merke til diaré og gass. Hvis maten er forbi for sakte, kan forstoppelse føre. Slim kan være til stede i avføringen, og du kan føle at du fortsatt trenger å flytte tarmer selv etter å ha avføring. Kvinner kan merke en økning i symptomer under menstruasjonen.

Diagnose

Legen din vil stole på dine symptomer og sykehistorie, i tillegg til en eksamen, i å gjøre en IBS diagnose. Legen din vil trolig bruke Roma-kriteriene, et sett av diagnostiske retningslinjer, for å finne ut om du lider av IBS basert på dine symptomer. Du vil mest sannsynlig bli diagnostisert med IBS hvis du har magesmerter som har vart i minst tre måneder, slim i avføringen, oppblåsthet, en endring i konsistens av avføringen eller en endring i antall ganger avføring forekomme. Legen vil også spørre om du må presse for å ha avføring eller føler at tarmene ikke er helt tom etter avføring.

Testing

Hvis legen din ønsker å utelukke andre årsaker til dine symptomer, kan han foreslå at du gjennomgår en fleksibel sigmoidoskopi. Under denne testen, er en tynn, fleksibel slange inneholdende et kamera gått inn i den nedre del av tykktarmen. Legen ser bilder fra kameraet og kan avgjøre om det er et problem. Andre vanlige testene inkluderer kolonoskopi, en prosedyre lik den sigmoidoskopi som brukes til å undersøke hele colon; en datastyrt tomografi (CAT) scan og en laktoseintoleranse test for å avgjøre om en intoleranse overfor meieriprodukter forårsaker symptomene dine.

Behandling

Det finnes flere medisiner som kan bidra til å avlaste smertefulle symptomer på IBS. Spasmolytisk medisin redusere kramper og loperamid, vanligvis kjent som Imodium, kan bidra til å lindre diaré. Beroligende midler eller beroligende midler kan være foreskrevet hvis angst er å gjøre dine IBS verre.

Kosthold er en viktig faktor i behandling av IBS. Hvis enkelte matvarer synes å utløse flare-ups, anbefales det at du unngår disse matvarene. Fiber kosttilskudd kan bidra til å redusere både forstoppelse og diaré, selv om leger anbefaler at du legger fiber til kosthold gradvis å redusere gass og oppblåsthet. Koffein og mat høy i fett kan føre til tarmsammentrekninger og kramper, og det kan være lurt å unngå matvarer som inneholder disse stoffene. Noen typer frukt og grønnsaker, for eksempel bønner og kål, kan også gjøre IBS verre. Siden stress og angst kan føre til IBS symptomer forverres, anbefaler legene at du utvikle gode stress reduksjon teknikker for å minske forekomsten av fakkel-ups.