Digidexo.com

Iskemisk Koronar hjertesykdom

Iskemisk Koronar hjertesykdom


Koronararteriene avgreining av aorta (hovedpulsåren som frakter blod fra hjertet) og vikle rundt hjertet, som frakter oksygen til hjertemuskelen. Koronar hjertesykdom oppstår når koronararteriene blir blokkert, minsker blodtilførselen til hjertemuskelen og resulterer i iskemi, en utilstrekkelig tilførsel av blod som forårsaker skade på hjertemuskelen fra utilstrekkelig oksygen.

Aterosklerose

Den vanligste årsak til ischemisk koronar arteriesykdom er aterosklerose som fettavleiringer (plaques) bygges opp i arteriene, gradvis avtagende lumen (åpningen), slik at når hjertet er stresset (slik som under trening), kan det ikke pumpe nok blod gjennom det innsnevrede åpning for å tilføre oksygen som trengs, og arealet av muskelen matet av den blokkerte koronararterie er skadet.

Symptomer

Når det oppstår iskemi og hjertemuskelen ikke får tilstrekkelig med oksygen, kjemiske endringer finner sted i muskelen, sender en melding (impuls) av smerte langs nervene til hjernen. Disse impulsene reise langs de samme nerve ruter som nerver fra skuldre, nakke og venstre arm, så hjerte smerte kan bli følt i hjertet området (angina) og disse andre områder også.

Risikofaktorer

Ifølge American Heart Association, risikofaktorer for aterosklerose og iskemisk hjertesykdom inkluderer høyt blodtrykk, røyking (inkludert brukte eksponering), høye kolesterolverdier (spesielt LDL over 100 mg / dl), stillesittende livsstil, fedme og sykdom (for eksempel som andre kardiovaskulære lidelser og diabetes). Hanner har høyere forekomst av koronar hjertesykdom enn kvinner

Komplikasjoner

Hjertet forsøker å kompensere for de delvis blokkerte arterier ved voksende nye mindre arterier (collaterals) for å bedre blodtilførselen. Når plakk oppstå i koronararteriene, de også vanligvis forekommer i andre arterier i kroppen også, så hjertet må pumpe hardere for å få blodet gjennom blodårene. Dette fører til at blodtrykket til å øke og hjertemuskelen til å forstørre og svekkes, noe som resulterer i hjertesvikt. Uten behandling kan en koronar helt occlude (blokk), og forårsake et hjerteinfarkt, alvorlig skade på hjertemuskelen og noen ganger død.

Medisinsk behandling

Et bredt spekter av medikamenter blir brukt til behandling av iskemisk hjertesykdom, avhengig av alvorlighetsgraden og komplikasjoner. Initial behandling inkluderer vanligvis vasodilatorer (som nitroglyserin) utvider seg (åpen) arteriene og forbedre blodstrøm, medisiner for å senke kolesterolet og redusere plakkdannelse (som statiner) og diuretika (vanndrivende) for å redusere høyt blodtrykk.

Kirurgisk behandling

Ifølge American Heart Association, hvis medisinsk behandling er utilstrekkelig, kan kirurgiske prosedyrer inkluderer ballong angioplastikk, der kirurgene setter inn en plastkateter i lysken og tråder den opp i koronarårene til blokkering og blåses en ballong for å åpne fartøyet. Kirurgen kan også sette inn et mesh metallisk rør, kalt en stent, for å holde arterien åpen. Hvis blokkeringen området er store eller flere områder er blokkert, kan kirurgen gjøre en bypass hvor en vene fra en annen del av kroppen, slik som ben, er fjernet og brukt til å erstatte det blokkerte koronararterie.