Digidexo.com

Hva skjer hvis du ikke har nok kalium?

Hvordan kroppen bruker Kalium

I kroppen, har kalium to funksjoner. Som et mineral er det viktig å leverfunksjon, og som en elektrolytt den leder strøm, og spiller en viktig rolle i skjelettmuskelsammentrekning, hjertefunksjon, og sammentrekning av glatte muskler --- musklene rundt arterier og i fordøyelsessystemet.
Vi får kalium fra våre dietter; bananer, poteter, avokado, laks og kylling er alle rike kilder til kalium.
Kalium er en vannoppløselig mineral og føres ut av kroppen i urin og avføring. Høyt natrium inntak kan redusere kaliumnivået ved å øke mengden av vann elimineres via nyrene. Dårlig kosthold, sykdom og vanndrivende og avføringsmiddel bruk kan alle føre til en nedgang i kaliumnivået og øke risikoen for en tilstand som kalles hypokalemi --- lavt kalium i blodet.

Påvirker av Hypokalemi

Små dråper i kaliumnivå sjelden føre til problemer eller presentere noen symptomer. Imidlertid større dråper er potensielt livstruende.
Fordi kalium spiller en stor rolle i muskel sammentrekning, griper hypokalemi med normale sammentrekninger i musklene og hjertet, som fører til muskelsvakhet, kramper, tretthet, hjerte arytmier og lammelser. I alvorlige tilfeller en person kan dø av hjerteinfarkt eller lammelse av pustemuskulaturen.
Lave nivåer av kalium også påvirke fordøyelsessystemet, som fører til mageproblemer og forstoppelse. Fordøyelseskanalen er avhengig av glattmuskel-sammentrekning for å bevege maten gjennom systemet --- en prosess kjent som peristaltikk. Når kalium nivåene er lave, kan fordøyelses musklene ikke kontrakt skikkelig.

På grunn av kalium rolle i elektrisk ledning, hypokalemi også påvirker hjernens funksjon. Personer med hypokalemi opplever ofte forvirring og svak eller "uklar" tenkning.

Risikogrupper

På grunn av tung avføringsmiddel bruk, vanndrivende bruk, og dårlig kosthold, folk med spiseforstyrrelser er blant de mest utsatte for hypokalemi. Kanskje de mest kjente tilfeller av hypokalemi er Karen Carpenter og Terri Schiavo, som begge opplevde hjertesvikt som følge av en spiseforstyrrelse.
De eldre er også i fare fordi, som vi alder, nyrene blir mindre effektiv ved behandling og clearing kalium. De eldre har også en tendens til å ha problemer med riktig ernæring, ofte redusere matinntaket, som i betydelig grad reduserer kalium inntak.
Personer med høyt blodtrykk og hjertesvikt er i faresonen fordi mange av legemidler som brukes til å behandle disse forholdene er vanndrivende i naturen og føre til at kroppen for å fjerne store mengder kalium.
På grunn av sin størrelse, barn som opplever langvarige utbrudd av diaré og oppkast er også i fare for hypokalemi.