Digidexo.com

MS Vs. Fibromyalgi

Multippel sklerose (MS) og Fibromyalgi er to kroniske helseproblemer. Mens de gjør dele noen lignende symptomer de er svært forskjellige forhold. Begge er svært vanskelig å diagnostisere og pasienter kan gå på i år vet noe er galt uten at deres tilstand diagnostisert. Det er også noen likheter i behandlingstilbud for begge, men siden de har ulike årsaker behandlingsstrategier må ta ulike tilnærminger. Nedenfor er noen grunnleggende informasjon for å skille de to forholdene.

Historie

Mens medisin i det 19. århundre ikke var så etablert som det er i dag opptak og tegninger gjort i begynnelsen av 1800-tallet avsløre pasienter som hadde det vi nå kjenner som MS. Sykdommen ble først gitt et navn i 1869 av Jean-Martin Charcot professor i nevrologi. Dessverre var det lite kunnskap om årsaken og derfor behandlinger var ikke veldig effektivt. På midten av 1900-tallet mer ble lært om hva som var årsaken denne tilstanden, og på dette tidspunktet National MS Society ble dannet. Ved slutten av 1900-tallet med fremskritt innen forskning, forskere fortsatte å begrense hva som forårsaker symptomer og begynte å utvikle mer effektive behandlinger. Men selv i dag er det fortsatt mye vi ikke vet om denne tilstanden.
Fibromyagia er en mer nylig diagnostisert tilstand. Det har bare vært i løpet av de siste ti årene eller så at tilstanden har blitt anerkjent av leger. Likevel ble det beskrivelser av hva vi nå kaller Fibromyalgi registrert så tidlig som det 17. århundre. Det var ikke før 1987 at den amerikanske Medical Association anerkjent det som en ekte sykdom som fører til uførhet. Men selv i dag er det fortsatt leger som avviser Fibromyalgi som en reell tilstand. Den viktigste årsaken er fordi Fibromyalgi ikke kan oppdages med vanlige medisinske tester som røntgen og blodprøver.

Identifikasjon

Multippel sklerose er en kronisk medisinsk tilstand som angriper det sentrale nervesystemet. Sykdommen oppstår i kroppen angriper sin egen myelin. Myelin er et fettstoff som omgir og beskytter nervetrådene, og kan til og med skade fibrene selv. Den skadede til myelin fører til arrvev også kalt sklerose, derav navnet multippel sklerose.
Fibromyalgi er også en kronisk tilstand. Den underliggende årsaken til fibromyagia er fortsatt ikke kjent. Men den oppfatning blant forskere i dag, er at det er unormal sensorisk prosessering i det sentrale nervesystemet. Dette fører til at pasienten opplever en forsterkning av smertesymptomer. Det er også noen undersøkelser som tyder på at nivåene av visse nevrotransmittere, aminosyrer og andre kjemikalier er ute av balanse.

Betraktninger

Med begge forholdene er det ingen klare laboratoriefunn eller fysiske symptomer som kan hjelpe positivt identifisere disse forholdene. De begge krever at pasienten for å gi en detaljert medisinsk historie som ikke nødvendigvis hjelper til å diagnostisere tilstanden, men heller utelukker andre mulige forhold. For å bli diagnostisert MS må det være bevis for skade på to separate områder av sentralnervesystemet, som kan sees av et MRI, og skaden må ha forekommet minst ett møll hverandre.
For Fibromyalgi å bli diagnostisert visse symptomer må være tilstede hos pasientene selv rapporterte medisinsk historie sammen med tilstedeværelsen av flere ømme punkter på karakteristiske steder. Dette kriterie ble etablert av American College of Rheumatology.

Funksjoner

Multippel sklerose og Fibromyalgi symptomer varierer mye fra individ til individ. Ikke to pasienter opplever forholdene i nøyaktig samme måte. I tillegg hver dag kan være annerledes for mennesker som lever med disse forholdene. MS kan bringe på symptomer på tretthet, smerter, nummenhet, tap av balanse, svimmelhet, hukommelsestap og muskel spastisitet blant mange andre.
Fibromyalgi bringer på kronisk, dyp og utbredt smerte. Pasienter har beskrevet smerten som knivstikking, skyting, og dype muskelverkende. Det kan også være nummenhet, trøtthet, hukommelsestap, problemer med å få en god natts søvn og overfølsomhet for lyd, lys og temperatur.

Forebygging / løsning

Siden det er ingen kjente eksakte årsaken for noen av disse forholdene betyr dette også det er dessverre ingen kur. Behandlingstilbud er rettet mot å forbedre livskvaliteten og redusere funksjonshemming så mye som mulig.
Behandling av MS er først og fremst gjennom medisinering. Det finnes en rekke medisiner som brukes, og det kan være en lang prøveperiode for å matche den rette medisinen og dosen med hver pasient.
Fibromyalgi behandling hviler også tungt på medisinering. Over disk eller reseptbelagte smertestillende medikamenter og sove hjelpemidler forsøk på å minimere symptomene og slappe kroppen.
Men ikke begge forholdene svare på regelmessig mosjon, spesielt trene i vannet der presset er tatt av ømme ledd. Det varme vannet hjelper også å slappe av musklene. En mild yoga praksis har også vist seg å være nyttig i å håndtere symptomer. Gjennom yoga pasienten sakte og forsiktig strekker og slapper av musklene og lærer å bruke meditasjon til å håndtere stress som oppstår med noen kronisk tilstand. Praktisering av meditasjon er svært nyttig som stress kan forverre symptomene i begge disse forholdene.