Digidexo.com

Morning After Pill effekt på fruktbarheten

Morning After Pill effekt på fruktbarheten


Morgenen etter pille eller nødprevensjon er en populær metode for å hindre graviditet etter ubeskyttet sex eller prevensjon svikter. I enkelte land, deriblant USA og Storbritannia, kan du kjøpe morgenen etter pille fra apotek uten resept.

Identifikasjon

Morgenen etter pille kommer i to former: kombinasjoner av to hormoner, østrogen og progestin; og en eneste hormon, levonorgestrel, en syntetisk form av progesteron. Den amerikanske produkt Plan B og Storbritannia produktet Levonelle begge inneholder levonorgestrel, og er opp til 99 prosent effektiv når det tas innen 24 timer etter samleie.

Funksjon

Morgenen etter pille virker ved å hindre eggløsning, og dermed hindre graviditet. Hvis du tar det etter eggløsning, kan det også hindre et befruktet egg fra implanteres i livmoren.

Kortsiktige effekter

Fordi morgenen etter pille forstyrrer eggløsning, det midlertidig forstyrrer fruktbarheten i løpet av syklusen hvor du tar det. Hvis du ikke tar vanlig prevensjon, vil fruktbarheten tilbake til normalt etter neste menstruasjon.

Langtidseffekter

Ifølge produsentene av Plan B og Levonelle, ikke nødprevensjon ikke påvirke din fremtidige fruktbarhet. Men ifølge forskning trykt i The Daily Mail, hvis du tar EC på regelmessig basis, kan det være vanskeligere for deg å bli gravid. Levonorgestrel er syntetisk progesteron, som kan føre til slim i livmoren å tykne, noe som gjør det vanskeligere for sædcellene å komme inn.

Beskytte din fruktbarhet

Du kan redusere eventuelle innvirkning på din fruktbarhet ved bare å ta nødprevensjon i nødsituasjoner og begrense bruken til en eller to ganger i året. Produsenter av Levonelle anbefaler også å ta det ikke mer enn en gang per menstruasjonssyklus.