Digidexo.com

Akutt betennelse i mandlene Årsaker

Akutt betennelse i mandlene er en plutselig, alvorlig betennelse i mandlene, som er et område med lymfe vev plassert på baksiden av halsen. Tilstanden er vanligvis diagnostisert av en fysisk eksamen. Vanligvis er akutt tonsilitt herdede gjennom orale steroider og antibiotika og som ikke krever kirurgisk fjerning av mandlene. Det er fem viktigste årsakene til akutt betennelse i mandlene, hver med sine egne særtrekk.

Streptokokker bakterier

Streptococcus bakterien er en bakterie som vanligvis finnes i halsen eller på huden til mennesker. Ofte, folk bære Streptokokker bakterier uten å vite det fordi de har bygget opp motstand mot sine egne bakterier. Det er når en person som er utsatt for fremmed streptokokker som legger seg inn i en del av kroppen, hvor bakteriene er vanligvis ikke til stede at sykdommen forekommer. I tilfelle av akutt betennelse i mandlene, mandlene bli smittet av streptokokker bakterier. Dette skjer typisk gjennom å kysse en person med Streptokokker bakterier eller kommer i kontakt med sine slim fra et nys eller hoste. Streptokokker bakterier samle på mandlene, reprodusere og forårsaker betennelse. Penicillin og andre antibiotika er vanlige kurer for akutt tonsillitt forårsaket av Streptokokker bakterier.

Haemophilus Bakterier

Haemophilus bakterien er en bakterie som forårsaker lungebetennelse og ørebetennelse. Det er mest utbredt hos barn og vanligvis sprer seg til sine søsken og barn på skolen gjennom spytt spredning ved hoste eller nysing. Vaksiner og bedre helse omsorg har redusert forekomsten av bakterier til en i hver 100.000 barn, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention. Likevel er Haemophilus bakterier fortsatt en årsak til akutt betennelse i mandlene hos barn. Dette skjer når bakteriene formere seg på mandlene, forårsaker betennelse og infeksjon. Som tonsillitt forårsaket av streptokokker, er Haemophilus tonsillitt vanligvis kureres med antibiotika.

Adenovirus

Den adenovirus er også en vanlig årsak til akutt betennelse i mandlene. Den adenovirus vokser i slimhinnen i mange systemer i kroppen, inkludert luftveiene, fordøyelsesenzymer og urin systemer. Adenovirus er ganske vanlig, og de fleste amerikanere har minst ett utbrudd av viruset etter når de er 10 år gamle, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention. Tilfeller av adenovirus er mer vanlig fra mars til juni, noe som gjør dette til den mest utbredte tid for tilfeller av akutt tonsillitt forårsaket av viruset skal vises. I slike tilfeller påvirker viruset slimhinnen i lymfe vev, forårsaker mandlene å bli smertefullt og betent. Behandling med en luftfukter for å lindre ubehaget og reseptbelagte steroider er de vanligste kurs av tiltak for å bekjempe denne typen akutt betennelse i mandlene, som i utgangspunktet må gå sin gang som antibiotika har ingen effekt på virus.

Mononukleose

Mononukleose, eller mono, ofte kalt "The Kissing Disease", er en annen årsak til akutt betennelse i mandlene. Mono er forårsaket av den Epstein-Barr-virus og føres gjennom utveksling av spytt gjennom Kissing, nysing eller hoste. Mononukleose vanligvis påvirker de med kjøre ned immunforsvar og er mest utbredt i tenåringer og unge voksne, som ofte søvnmangel og stresset. Mononukleose primært infiserer halsen, men det kan spre seg til mandlene i noen tilfeller. Vanligvis er den eneste behandling for mono hvile og væsker, men steroider kan være foreskrevet av og til, spesielt hvis den akutte tonsillitt gjør det vanskelig å puste.

Difteri

Difteri er en smittsom sykdom som resulterer i en tykk, mørk grå membran danner sammen luftveiene, inkludert mandlene. Denne membran kan gjøre det meget vanskelig for å puste, og også fører til svelling av infiserte vev, som, i tilfelle av mandlene, kan føre til akutt betennelse i mandlene. Selv om det er en svært dødelig sykdom, difteri blitt i stor grad kontrollert ved bruk av vaksiner i USA; faktisk er færre enn fem nye tilfeller av sykdommen ble oppdaget i USA hvert år, ifølge Centers for Disease Control. For de som gjør kontrakt sykdommen, er anti-giftige injeksjoner og intravenøse medikamenter gitt for å behandle sykdommen og dens bivirkninger, for eksempel akutt betennelse i mandlene.