Digidexo.com

Sykdommer i Duodenum

Den duodenum er den første del av tynntarmen. Det begynner rett nedenfor pylorus på bunnen av magen og strekker seg til jejunum, den andre delen av tynntarmen. Det er en del av fordøyelsessystemet og bidrar til å bryte ned maten og fjerner næringsstoffer for å slippe dem inn i blodstrømmen. Mens det er sykdommer som kommer i tolvfingertarmen, er det oftest rammet av sykdommer i sine naboer.

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom som påvirker slimhinnen i fordøyelseskanalen. Det kan føre til alvorlig diaré, magesmerter og underernæring. Vanlige symptomer er blod i avføringen, magekramper og tap av appetitt. Det kan også føre til feber, hudsykdommer, tretthet og magesår. Det finnes ingen kur for Crohns, men med behandling det kan gå inn i langsiktige remisjoner. Behandlingen omfatter bruk av anti-inflammatoriske medisiner, immun-system dempere, antibiotika, vitaminer og endringer i spisevaner.

Cøliaki

Cøliaki er en arvelig fordøyelsessykdom som forårsaker en immunreaksjon i tynntarmen når produkter som inneholder gluten er inge. De immunreaksjon skader overflaten av tarmen og skaper en manglende evne til å absorbere visse næringsstoffer. Dette fører til vitamin-mangel, som kan forårsake skade på hjernen, nervesystemet, ben og lever. Cøliaki har ingen definerende symptomer, men kan føre til diaré, magesmerter og oppblåsthet samt utslett, depresjon, muskelkramper og munnsår. Det er ingen kur, men det er lett å administrere ved å unngå mat med gluten.

Magesår

Magesår er åpne sår i slimhinnen i spiserøret, magesekken og tynntarmen. De kalles duodenum-sår når finnes i tolvfingertarmen. De fleste er forårsaket av en bakteriell infeksjon kalt Helicobacter pylori. H. pylori bor i slimete slimhinnen i mage og tarm og kan aldri føre til et problem. Men noen ganger kan det inflame slimhinnen og lage sår. Regelmessig bruk av smertestillende medikamenter, røyking og overdreven drikking kan også forårsake magesår. Brennende smerter i området rundt sår er det vanligste symptomet. Mer alvorlige symptomer er oppkast blod, vekttap og endringer i appetitt. Antibiotika, antacida og medisiner som Pepto-Bismol at pels fôr brukes som behandling.

Duodenal Cancer

Duodenal kreft starter i tolvfingertarmen, og kan påvirke andre deler av magesekken eller tynntarmen. Symptomer inkluderer mindre magesmerter, sår-lignende smerter, ryggsmerter, tap av energi, blek avføring og lys urin. Den kan behandles ved resectioning tarmen for å fjerne tumor samt med kjemoterapi.

Intestinal obstruksjon

Intestinal obstruksjon er en blokkering i tarmen som holder maten fra å komme gjennom. Mulige årsaker er brokk, sammenvoksninger eller svulster. Blokkeringen kan føre til magesmerter og hevelse, kvalme, oppkast, og en manglende evne til å passere avføring eller gass. Uten behandling kan tarmen dø, noe som fører til perforering av tarmen, alvorlige infeksjoner og sjokk. Sykehus er nødvendig for behandling, og kan involvere kirurgi.