Digidexo.com

Om Metabolism

Kroppen får energi fra maten gjennom metabolisme. Prosessen involverer metabolisme av en kjede av biokjemiske reaksjoner som forekommer i alle organer og-celler. Disse reaksjonene konvertere næringsstoffer fra mat til energi som trengs for å opprettholde livet.

Funksjon

Metabolisme i kroppen forekommer på alle nivåer, fra celler og vev for å organer. Metabolisme hjelper kroppen din til å skaffe energi fra maten og å lagre energi til senere bruk. De viktigste organer i kroppen som regulerer forbrenningen er i fordøyelsessystemet, lever, bukspyttkjertel, sirkulasjonssystemet og nyrene. Sine roller i metabolismen er:

Mat først går gjennom fordøyelsessystemet, som prosesserer og absorberer næringsstoffer. Organene i fordøyelsessystemet er
munnhule, spiserør, magesekk, store og små tarmen, rektum og anus. Absorberte næringsstoffer er sendes til leveren, noe som er en av de mest aktive kroppens metabolske organer. Leveren pakker næringsstoffer, og transporterer dem til andre organer. Leveren lagrer også vitaminer og mineraler, og er ansvarlig for å avgifte alkohol og narkotika. Bukspyttkjertelen produserer insulin og andre hormoner for å regulere kroppens anvendelse av glukose, en viktig energikilde. De hjerte og blodkar levere blod, oksygen og næringsstoffer til alle celler og bære avfall og karbondioksid bort fra cellene. Nyrene opprettholder blodets delikate kjemiske balanse ved å behandle avfallsstoffer fra blodet og reabsorbing næringsstoffer.

Typer

Metabolisme er ofte klassifisert i anabolisme og katabolisme. Anabolisme er reaksjoner i hvilke små molekyler er satt sammen for å bygge store, for eksempel glukose-enheter er satt sammen for å gjøre glykogen kjeder, glyserol og fettsyrer er montert inn i triglyserider og aminosyrer er koblet sammen for å lage proteiner. Anabole reaksjoner forbruker energi.

Mens anabolisme innebærer å bygge opp, innebærer katabolisme nedbryting. Under katabolisme, er store molekyler brytes ned til små. Katabolske reaksjoner vanligvis frigjøre energi.

Betraktninger

Energibehovet for en person avhenger av hans metabolisme, preget av hans basal metabolic rate, og hvor aktiv han er. Basal metabolic rate er energiforbruket rate av kroppen i ro. Basal metabolic rate er forskjellig for hver person, og avhenger sterkt av hans eller hennes fysiologi, alder, kjønn og genetikk. Selv for en person, kan basal metabolic rate variere under ulike omstendigheter. For eksempel, har en tendens basal metabolic rate å være høyere hvis du er under stress. Basale metabolske priser er høyere i fysisk aktive mennesker, barn og gravide kvinner. Som folk blir eldre, minker basal metabolic rate.
Å vite ens hastigheten på stoffskiftet er viktig i å finne ut riktig energibalanse.

Betydning

Hvis vi forstår hvordan stoffskiftet fungerer, kan vi lære å håndtere vår energibalansen bedre. Dette inkluderer å administrere energiinntaket fra maten og energiforbruk fra trening eller fysisk arbeid. Hvis vi spiser mer enn kroppen trenger, er ekstra næringsstoffer bygge opp og lagres i fettcellene. Fettcellene vil holde utvidet og til slutt føre til fedme, som er en viktig risikofaktor for hjerte-karsykdommer, kreft og diabetes.

Historie

Ordet "stoffskifte" betyr "endring" på gresk. Studier av metabolisme kan spores tilbake til det 13. århundre. En av de tidligste studier på metabolismen ble publisert i det 16. århundre av Santorio, der undersøkte han hvordan hans kroppsvekt endret seg med ulike aktiviteter som søvn, sex, spising og trening. I begynnelsen av det 19. århundre, Louis Pasteur og Friedrich Wöhler viste at kjemiske reaksjoner i cellene er lik reaksjoner i kjemi. Ett hundre år senere var Eduard Buchner i stand til å skille enzymer for første gang. Dette markerte fødselen av moderne biokjemi. Moderne teknologi, som kromatografi, og røntgendiffraksjon, føre til nye funn i stoffskifte. Nå har vi et ganske komplett bilde av hvordan ulike komponenter av metabolske veier i forskjellige organer i kroppen kommuniserer med hverandre. Dette legger grunnlaget for et stort antall legemidler som er rettet mot metabolske sykdommer.