Digidexo.com

Farene ved Soy Foods

Farene ved Soy Foods


Soyaprodukter og derivater er vidt spredt i maten vi spiser daglig. Soyaolje, proteiner og ekstrakter er lagt til mange matvarer, mens soya protein burgere, "kjøtt", iskrem og melk blir ofte brukt til å erstatte kjøtt og meieriprodukter i vegetarisk og vegansk kosthold. Gjærede soyaprodukter som tempeh, miso og soyasaus er jevnlig forbrukes i Asia og synes ikke å ha skadelige bivirkninger. Mens det ikke har vært omfattende studie i farene ved ugjæret soya, viser foreløpige undersøkelser en rekke mulige farer fra usyrede soyaprodukter.

Fytoøstrogener

Soya inneholder store mengder fytoøstrogener som ifølge SoyOnlineService, er skjoldbrusk-hemmere og føre til tidlig seksuell utvikling av jenter og underutvikling av guttene når de brukes i baby formel. SoyOnlineService forklarer videre at babyer fôres utelukkende på soya formel har over 20 tusen ganger østrogennivået i kroppen som babyer som er matet på en melkebasert formel --- dette er den tilsvarende mengde østrogen som å ta fem piller per dag .

Skjoldbrusk problemer

Ifølge Food Renegade, er soya en potent goitrogenic eller thyroid suppressant. Goitrogens hindre thyroid får tilgang til nødvendige mengder jod og ofte føre til skjoldbruskkjertelen svikt. Ifølge SoyOnlineService, er hypertyreose og skjoldbruskkjertelkreft knyttet til usyrede soyaprodukter, som er autoimmun thyroid sykdom.

Phylates

De fleste belgfrukter og korn inneholder phylates (phytic syrer), men soya inneholder langt høyere mengder phylates enn andre korn og belgfrukter. Videre er den normale metode for å redusere phylates i korn (lang, langsom koking) ikke har den samme effekt på soyabønner. Som det fremgår av Nexus Magazine, phylates blokkere opptaket av viktige mineraler av kroppen --- disse omfatter magnesium, kalsium, sink og jern. Fermentering (den tradisjonelle asiatiske måten å tilberede soyaprodukter) reduserer phylates i soya, men de fleste moderne soyaprodukter er ugjæret --- selv moderne tofu er ugjæret og inneholder høye phylate nivåer. Å spise soyaprodukter sammen med høy protein mat som fisk kjøttkraft eller kjøtt reduserer virkningen av phylates, men vanligvis soyaprodukter som tofu er spist som kjøtt erstatter og bidra til mineralmangel.

Hemmere

Ifølge Food Renegade, er soya en fordøyelseskanal enzym inhibitor --- nemlig protein enzym kalt trypsin. Mens i henhold til KidsHealth.org soya er en god proteinkilde, uten at de nødvendige nivåene av trypsin i fordøyelsessystemet, kan proteinet ikke bli absorbert. Trypsin mangel har symptomer som kramper, diaré og blødninger, og ifølge SoyOnlineService, trypsin hemmere også bidra til bukspyttkjertelen lidelser. Hos dyr som ble testet med soya, trypsin hemmere forårsaket hemmet vekst.