Digidexo.com

Nyrearteriestenose Diagnose

Ifølge National Nyre og urologiske sykdommer Information Clearinghouse (NKUDIC), oppstår nyrearteriestenose (RAS) når en eller begge arteriene som fører blod til de to nyrer blir innsnevret. Nedsatt refererer til nyre og stenose definerer innsnevring. Nyrearteriestenose svekker nyrefunksjonen og fører til høyt blodtrykk. Det finnes flere behandlingsmetoder tilgjengelig for RAS pasienter, men tilstanden kan komme tilbake.

Risikofaktorer

The University of Maryland Medical Center (UMMC) sier folk som røyker er mer sannsynlig å utvikle nyrearteriestenose som er enkeltpersoner som er overvektige. RAS er oftest diagnostisert hos personer over 50 år Menn er mer utsatt for sykdommen enn kvinner. Andre risikofaktorer inkluderer diabetes, høyt kolesterol og en familiehistorie med hjertesykdom.

Årsaker

Nesten alle tilfeller av nyrearteriestenose skyldes en hardere av nyrearteriene (aterosklerose). En oppsamling av plakk (fett, kolesterol, kalsium og andre stoffer) bevirker at arterieveggen å stivne og smale. Denne begrensning hindrer strømmen av blodtilførsel og kan skade nyrene, noe som gjør den mindre i stand til å fjerne overflødig væske fra blodet.

Noen tilfeller av nyrearteriestenose eksempel fibromuscular dysplasi kan skyldes en unormal vekst av cellene i veggene av nyrearteriene.

Diagnose

Nyrearteriestenose er ikke sannsynlig å forårsake noen tegn eller symptomer før det har avansert. Når RAS blir alvorlig kan det føre til høyt blodtrykk. Legen din vil utføre en fysisk eksamen og kan foreta visse diagnostiske tester.

Legen din kan bestille en ultralyd (lydbølger for å lage bilder av et internt organ) for å få en titt på arterien. En angiografi (bruker fargestoff å se inni blodårene ved å stikke en tynn fleksibel slange inn i arterien) er en annen diagnostisk verktøy som skaper et bedre bilde enn en ultralyd.

Medisiner

Behandling for nyrearteriestenose vil omfatte medisiner (betablokkere, diuretika) å senke høyt blodtrykk forårsaket av sykdommen.

Legen kan også foreskrive en kolesterolsenkende medikament (Statiner som atorvastatin / Lipitor, simvastatin / Zocor) for å forhindre plakk fra forming i arteriene, samt en blod tynnere (aspirin) for å bedre blodstrømmen gjennom arteriene.

Kirurgi

I alvorlige tilfeller av nyrearteriestenose operasjoner slik som en endarterektomi (clearing plakk fra arterien), eller en bypass (en vene eller syntetisk røret blir brukt til å lage en alternativ bane for blodet å bevege seg rundt den blokkerte arterien inn i nyrene) kan bli utført .

Det er viktig å holde tett kontakt med legen din etter et kirurgisk inngrep fordi det er alltid en sjanse for tilbakefall.