Digidexo.com

Forskjellene mellom Typhoid & para

Tyfus og para er lignende bakterielle infeksjoner forårsaket av forurenset vann. Mens begge sykdommene har lignende symptomer, det er viktige forskjeller mellom de to. Tyfus kan være en alvorlig, livstruende sykdom. Paratyfoid er generelt mindre alvorlige. Når du reiser i utviklingsland, drikke rent vann og praktisere god hygiene for å unngå tyfus og para.

Årsaker

Mens tyfus og para er forårsaket av bakterier, er hver sykdom forårsaket av forskjellige stammer. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, bakterien Salmonella typhi forårsaker tyfus mens S. Paratyphi A, B, eller C årsaken paratyphoid. Begge sykdommer spres når menneskelig avføring forurense drikkevann eller mat blir vasket med forurenset vann. Dyr kan ikke spre tyfus og para. Når bakteriene kommer inn i tarmen, det går inn i blodet og påvirker resten av kroppen.

Saker og Outcome

Ifølge CDC, er det 22 millioner tilfeller av tyfus årlig og 6 millioner tilfeller av para. Rundt 200.000 mennesker dør på verdensbasis hvert år fra tyfus. Folk generelt gjenopprette fra paratyphoid. Tallene er lave i USA, hvor 400 mennesker får tyfus og 150 kontrakt paratyphoid hvert år. I de fleste av disse tilfellene hadde pasientene nylig besøkte et land der de sykdommer er mer utbredt. Ifølge Verdens helseorganisasjon, tyfus og para er mer vanlig i mindre industrialiserte land der kloakk ikke er riktig behandlet, og det er flom.

Symptomer

Symptomer på tyfus og para er like, bortsett fra mennesker med para opplever symptomer som er mye mer mild. Utbruddet av begge sykdommene er treg, mellom en uke og en måned. Ved første, vil folk føle tretthet, men etter den tredje eller fjerde dagen av symptomene, vil mennesker med tyfus oppleve feber mellom 102 og 104 grader F mens de med paratyphoid vil oppleve en lavgradig feber. Andre symptomer er utmattelse, hodepine og mangel på matlyst. Hvis venstre ubehandlet, kan de sykdommer vare opptil en måned. Personer med tyfus står i fare for blødninger i tarmen hvis de ikke får behandling. Begge sykdommer blir behandlet med antibiotika, oftest ciprofloxacin, ifølge CDC.