Digidexo.com

Fibromyalgi: Diagnosis & symptomer

Fibromyalgi: Diagnosis & symptomer


Fibromyalgi (FM) er en medisinsk tilstand karakterisert ved kronisk utbredt smerte, invalidiserende tretthet og ømme punkter i bløtvev og ledd. Medisinsk vitenskap har vært i stand til å fastslå den eksakte årsaken til fibromyalgi, men studier har indikert at det har en tendens til å kjøre i familier. Selv om både kvinner og menn i alle aldre kan lider av fibromyalgi, er tilstanden mest vanlig hos kvinner i alderen 30 og 50. Les mer om de diagnostiske metoder og de vanligste symptomene på fibromyalgi.

Diagnose

Det er ikke noen enkle tester tilgjengelig som bekrefter eller utelukker fibromyalgi som den underliggende årsaken til symptomene. Diagnostisering fibromyalgi kan være vanskelig siden symptomene varierer mye fra dag til dag og fra en person til den neste. Leger vanligvis stole på pasienters rapporter om symptomer og en ømme punkter undersøkelse etablert av American College of Rheumatology (ACR). Diagnosen fibromyalgi krever ømhet i minst 11 av de 18 ømme punkter og utbredte smerter som har vart i minst 3 måneder og ligger i alle fire kvadranter av kroppen.

Pain

Den primære symptom på fibromyalgi er langvarig, dyp smerte. Selv om FM smerter er ofte lokalisert i ryggen, skuldrene og nakken, kan det migrere til alle andre deler av kroppen. Fibromyalgi smerte har blitt beskrevet som skyting, knivstikking, bankende, brennende, gnagende og verkende. Noen FM pasienter føler at de kommer ned med influensa; andre føler at de ble truffet av en buss. Smerten har en tendens til å bli verre i morgen, og kan forverres av kulde eller fuktig vær, angst og stress, overdreven fysisk aktivitet, mangel på avslappende søvn og fysisk inaktivitet.

Ømme punkter

Fibromyalgi lider er sensitive i bestemte områder av kroppen kjent som ømme punkter. Disse punktene er svært følsom ved berøring, men aldri vise noen tegn til hevelse, rødhet eller varme. Disse ømme punktene er lokalisert i ledd, muskler, sener og andre fibrøse vev, og er spredt over rygg, nakke, armer, bryst, brystkassen, rumpe, albuer, knær og hofter (Se Ressurser for anbud punkt diagram). Ømme punkter er veldig små, omtrent på størrelse med en krone. Årsaken til disse ømme punkter er ukjent.

Fatigue

Fatigue er et annet vanlig symptom med fibromyalgi pasienter. Nivået av trøtthet varierer fra mild til invalidiserende, og mange fibromyalgi lider blir tvunget til å slutte i jobben, droppe ut av skolen og stoppe sosialt samvær fordi de er så utmattet. Noen medisinske studier har vist at mange FM-pasienter har en søvnforstyrrelse som stopper dem fra å få dyp og rolig søvn er nødvendig for helbredelse muskler og bløtvev. Denne mangelen på restorative søvn fører stivhet og smerter.

Andre vanlige symptomer

Det finnes en rekke andre symptomer som er felles for FM lider. Et flertall av pasientene klager over "hjernetåke", eller en mental haziness som påvirker konsentrasjon og korttidshukommelse. Mange lider er følsomme for sterkt lys og høye lyder. De fleste FM pasienter har overlappende medisinske tilstander, slik som irritabel tarm syndrom (IBS), kronisk hodepine, kjemiske og hud sensitiviteter, svimmelhet og leddgikt. Depresjon og angst er også vanlige symptomer på grunn av stress forårsaket av stadig sliter med kroniske smerter, tretthet og mental tåke.