Digidexo.com

Hvordan er Rabies overføres til mennesker?

Hvordan er Rabies overføres til mennesker?


Rabies, eller hundegalskap, er en sykdom som har vært mest utryddet i mange land i verden gjennom pet vaksinasjon. På noen kontinenter, derimot, som Asia og Sør-Amerika, er rabies fortsatt utbredt og forårsaker tusenvis av menneskelig dødsfall hvert år. I nesten alle disse tilfellene har den menneskelige blitt infisert av et sykt dyr.

Rabies hos mennesker

Rabies er et virus som påvirker sentralnervesystemet. Det utvikler seg ganske sakte, og det kan noen ganger ta et år for symptomer å engang begynne. Når de gjør det, de er hva man kan forvente fra en sykdom som påvirker hjernen: synsproblemer, kramper, humørsvingninger og sensitiv visjon. Det påvirker også spyttkjertlene, som kan gjøre det vanskelig å drikke vann, og gir sykdommen alternative navn galskap (frykt for vann). Dessverre, når symptomene har dukket opp, er rabies uhelbredelig. Dette er hvorfor det er viktig, hvis du er bitt av noen merkelige dyr, for å bli behandlet med en gang.

Rabies i Wild

Rabies hos ville dyr utvikler seg på samme måte som det gjør hos mennesker. Sykdommen går mellom infiserte dyr gjennom biting eller noen ganger gjennom sykepleie ung. Infiserte dyr vil ofte angripe med liten eller ingen provokasjon og oppføre seg på måter som er atypisk for sine arter. For eksempel kan en vaskebjørn, som normalt er nattdyr, være aktiv i løpet av dagen.

Rabies og kjæledyr

Alle pattedyr dyr (foruten bur dyr, som gnagere) skal være vaksinert mot rabies. Dette er nummer én måte å hindre at sykdommen sprer seg til dine kjæledyr og din familie. I de fleste stater er det lovpålagt at du kan fremlegge bevis for dette vaksinering, og hvis dyret kommer inn i en kamp og har ikke blitt vaksinert, det det vanligvis nødvendig at du enten avlive dyret eller betale store kostnader for en karantene.

Transmission

Rabies overføres til mennesker gjennom spyttet hos et infisert dyr. Dette skjer vanligvis når dyret har bitt et menneske og spytt kommer inn i det åpne såret. Sjeldnere, kan viruset spres når spytt berører et åpent sår eller sår eller den tynne huden rundt øynene og munnen. Hvis du mistenker at du har kommet inn i noen form for kontakt med en rabiat dyr, bør du søke legehjelp.

Risiko Dyr

Noen dyr er mer tilbøyelige til å bære rabies enn andre. I land der pet vaksinasjon er sjelden eller bortkommen hund befolkningen er høy, hunder er store bærere av sykdommen. Andre dyr med høy risiko er vaskebjørn, flaggermus, stinkdyr og rever. Kontakt med noen av disse dyrene må unngås, spesielt hvis dyret er å oppføre seg merkelig.