Digidexo.com

Hvorfor er Strontium viktig?

Mens strontium kan være farlig for mennesker som et radioaktivt produkt av kjernereaksjoner, er det også nyttig for opprettelse av viktige forbindelser og energi.

Identifikasjon

Nyklipt strontium er sølv, men det blir gul ved kontakt med oksygen i luften. Det brenner en blodrød farge - noen ganger spontant i luften - så det må holdes i en lufttett beholder eller blandet med andre stoffer for å holde det stabilt.

Geografi

Strontium er et mykt metall som finnes i naturen og som celestite strontianitt. Det er minelagt i Storbritannia, Mexico, Tyrkia og Spania, som finnes i vulkanske bergarter og sedimentære avsetninger. Strontium er også funnet i menneskekroppen og i matvarer, som mais, løk og salat.

Overflod

Ca 140.000 tonn strontium malm utvinnes verdensbasis hvert år.

Funksjon

Strontium brukes hovedsakelig i produksjon av glass skjermer for fjernsynsapparater, og for å skape briljante røde fyrverkeri og advarsel flares. Det er også brukt til å avgrense sink og skape ferritmagneter. Strontium-90 er en kjernefysisk reaktor biprodukt som sender ut stråling med høy energi. Den brukes til å generere en elektrisk strøm for ytre romferder, avsidesliggende værstasjoner og navigasjonsbøyer.

I 2004 resultatene av en nylig utgitt studie fant at ikke-radioaktivt strontium er effektivt som et forebyggende tiltak og behandling for osteoporose og andre bein-relaterte forhold.

Advarsel

Mens høye nivåer av strontium er ikke like stort problem for voksne, kan strontiumnivåer i tusenvis utgjøre en trussel mot ungdom bein vekst og utvikling. Strontium forurensning i drikkevann er holdt under et farlig nivå.

Strontiumkromat er den eneste strontium forbindelse som kan utgjøre alvorlig helserisiko, for eksempel lungekreft.