Digidexo.com

Cerebellum Tumor Symptomer

Lillehjernen, plassert på baksiden av hodeskallen umiddelbart over hjernestammen, er den nest største delen av hjernen. Den styrer holdning, likevekt og balanse samt komplekse frivillige muskelbevegelser som å gå og snakke. Svulster i lillehjernen forstyrre disse funksjonene, forårsaker hodepine, kvalme og oppkast, eller ataksi (vanskeligheter med å koordinere muskelbevegelser nødvendig å gå). Symptomer varierer avhengig av type, størrelse og spesifikk plassering av svulsten, og hastigheten ved hvilken det er økende.

Identifikasjon

Hjernesvulster, dannet av grupper av unormale celler, kan være godartet (ikke-cancerous) eller ondartet (kreft) i lillehjernen. Enten type kan utvikles i cerebellum i seg selv, eller være et resultat av kreftspredning fra andre områder i kroppen. Uavhengig av hvilken type eller plassering av tumorer, må de behandles eller fjernes.

Symptomer

Noen tumor cerebellum symptomer er forårsaket av en økning av intrakranialt trykk på grunn av den plass som svulsten opptar i hjernen og hevelse som følger eksistensen av tumoren. Disse symptomene er hodepine, kvalme, svimmelhet, problemer med koordinasjon eller balanse, slapphet, forvirring og desorientering.
Andre symptomer er på grunn av lokaliserte hjernedysfunksjon forårsaket av tumor sammenpressing eller invaderer de omkringliggende hjerneceller. Disse typer symptomer inkluderer nummenhet eller manglende evne til å styre en eller flere lemmer, synstap, tale vansker, nedsatt hukommelse eller dom.
Pasienter som opplever kvalme og oppkast finner ut at det er mer utbredt på å våkne om morgenen. Hodepine er også mer alvorlig i morgen. Spesifikke symptomer varierer med plasseringen og størrelsen på svulsten i lillehjernen, og brukes til å finne svulsten lokalisering innenfor lillehjernen.

Typer

Svulster i lillehjernen er klassifisert som enten primære eller sekundære svulster. Primære tumorer har opprinnelse i lillehjernen, mens sekundære tumorer spres fra andre deler av kroppen. Medulloblastomas er den vanligste typen primær hjernesvulst som utvikler innenfor lillehjernen. Disse hurtigvoksende svulster utgjør 20 prosent av hjernesvulster hos barn og voksne. Cerebellar astrocytom, den andre primær type tumor som påvirker lillehjernen, kan bestå av godartede eller ondartede celler.
Sekundære svulster oppstår når kreft metastasizes (sprer) fra andre deler av kroppen til lillehjernen. Hud, bryst, tykktarm, tarm, lunge og nyre cancer kan resultere i tumorer i lillehjernen.

Diagnose

Mange symptomer oppleves som et resultat av lillehjernen svulster oppstår vanligvis på grunn av urelaterte helsemessige bekymringer. Hvis du opplever symptomer som forårsaker bekymring, planlegge en avtale med legen din. Hvis legen din har mistanke om en mulig hjernesvulst, vil du bli henvist til en nevrolog, en spesialist opplært til å diagnostisere og behandle lidelser som påvirker hjernen, ryggmargen og nervesystemet. Etter å ha testet koordinasjon, reflekser, hørsel og syn som kan bli påvirket av en eventuell cerebellum svulst, vil du bli planlagt for ytterligere tester dersom de er nødvendige for en nøyaktig diagnose.
Ikke-invasive tester for eksempel en MR (magnetisk resonans imaging) og CAT scan (computertomografi) gir detaljerte bilder av hjernen. Andre tester kan bli pålagt å måle potensielle tumoraktivitet og blodgjennomstrømningen i hjernen, for eksempel PET skanner (positronemisjonstomografi), SPECT skanner (SPECT) eller MRS skanner (magnetisk resonans spektroskopi).
Den litt mer invasiv angiografi, der røntgenbilder er tatt etter et spesielt fargestoff injiseres, vil bidra til å avgjøre saker som involverer arteriene.
I noen tilfeller kan en tumorbiopsi, en kirurgisk prosedyre hvor en liten prøve av tumor er fjernet og undersøkt, være nødvendig for å bestemme en nøyaktig diagnose, prognose og behandling.

Behandling

Dersom svulsten kan trygt fjernes fra lillehjernen uten å skade friske celler, er kirurgi den anbefalte løpet av behandlingen. I de tilfeller hvor tumoren bare kan delvis fjernes, eller den vil forårsake skade på forsøk på fjerning, stråling og kjemoterapi blir brukt til å krympe svulsten.
Høye doser av stråling er rettet mot hodet under strålebehandling for å drepe unormale celler. Kjemoterapi består av spesielle medikamenter som også drepe kreftcellene.
Pågående kliniske studier er dedikert til oppdagelsen av nye og forbedrede kurs av behandling for å bekjempe lillehjernen svulster.